Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

3 saker du bör tänka på när du inleder ett hållbarhetssamarbete

Publicerad: 18 augusti 2017, 07:24

För att lösa de miljö- och klimatutmaningar krävs samarbete mellan olika aktörer. I en ny studie har forskarna tittat på vilka samverkansformer som är mest effektiva när man arbetar med miljö- och klimatfrågor.


För att lösa de miljö- och klimatutmaningar som samhället står inför krävs samarbete mellan många olika aktörer. I en ny studie från Stockholm Resilience Centre har forskarna tittat på olika former av samverkansprocesser, kopplade till miljöproblem, för att förstå hur samarbete kring miljö- och klimat kan bli mer effektivt.
– Vi har studerat olika samverkansnätverk för att se hur de ser ut, vem som pratar med vem och så vidare. Vi kan konstatera att det finns flera olika faktorer som påverkar hur pass väl samverkan fungerar. Dels handlar det om hur pass väl nätverksstrukturerna passar ihop med det problem man ska lösa, det finns ju inget miljöproblem som är det andra likt. Men det handlar också om vilken syn man har på problemet. Om det är så att det råder delade meningar om vad som bör göras för att lösa en fråga, eller om det är ett koordineringsproblem där alla är överens om en lösning men där det är svårt att få samarbetet att fungera, säger Örjan Bodin, vid Stockholm Resilience Centre till Aktuell Hållbarhet.

Om det handlar om ett koordineringsproblem är det bra om det i nätverket finns en eller flera hubbar eller ”spindlar i nätet” som hjälper till att koordinera arbetet menar han.
– I studien har vi ett sådant exempel från Kalifornien där de hade en invasiv art. Alla var överens om att det var ett problem men man visste inte hur man skulle göra för att lösa det. Där jobbade man just med sådana samordnande funktioner.

Men i samarbeten där det finns konflikter och där aktörerna har olika idéer om vilka som är problemen och hur lösningarna ska se ut är det bättre att satsa på att få till ett tajt nätverk.
– Om alla samarbetspartners är tätt sammanlänkade får man ett starkare socialt tryck, då blir det svårare att strunta i sina åtagande eller vara fripassagerare, säger Örjan Bodin.

Artikeln ”Collaborative environmental governance: Achieving collective action in social-ecological systems” publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science.

3  saker du bör tänka på när du inleder ett hållbarhetssamarbete

- Fundera igenom hur man bäst kan beskriva problemet. Är det ett problem som är väldigt konfliktfyllt eller är det ett problem där man är överens men där det finns ett koordineringsproblem. Utifrån det kan man försöka organisera sin samverkan.
- Om det i första hand handlar om ett koordineringsproblem bör man se till att det finns några aktörer som kan fungera som spindeln i nätet och hålla i det hela.
- Om det är ett samarbete där det finns mycket konflikter kanske man istället ska satsa på att få ihop täta grupper och att få aktörer med olika intressen att börja interagera fast de kanske inte ens vill det.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.