Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

300 nya miljoner till energieffektivisering

Publicerad: 7 september 2009, 07:21

Regeringen satsar 300 nya miljoner kronor på energi-effektivisering 2010. Pengarna går delvis till kommuner och landsting men också till småföretagare.


Det finns enligt näringsminister Maud Olofsson stora vinster att göra på att använda energin mer effektivt. Enligt SR Ekot har näringsdepartementet beräkningar som visar att hela 60 procent av energin som används går förlorad.
– Vad vi gör nu är att vi går in och mer än fördubblar anslagen till energieffektiviseringsåtgärder. Det innebär att vi satsar på att småföretag ska göra analyser för att se hur de kan energieffektivisera. Vi pratar med den offentliga sektorn för att se hur de kan bygga om lokaler och hur de kan spara energi i den verksamhet som offentlig sektor har, säger hon till Ekot.

Om man räknar in de nya 300 miljonerna till energieffektivisering har regeringen totalt satsat 550 miljoner per år på området. Ett förslag inom investeringen är att småföretagt ska få energikartläggningscheckar att använda till energikonsulter. Finansieringen ska hanteras av Energimyndigheten.

Att energieffektivisera verksamheten är ofta en ren vinst för företagen. När Ekot frågar Maud Olofsson varför regeringen går in med pengar, svarar hon att man ibland behöver stimulera framväxten av olika åtgärder och att ineffektiv energianvändning ofta handlar om kunskapsbrist.

Den här nyheten har även publicerats på http://www.miljoaktuellt.se

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.