Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

310 000 deltog i klimatdemonstration

Publicerad: 22 september 2014, 09:41

Under söndagen samlades 310 000 människor i New York för att delta i den sannolikt största klimatdemonstrationen någonsin.


Ämnen i artikeln:

Fn

The People’s Climate March organiserades i samband med FN:s klimatmöte som börjar i New York i morgon. I USA har naturkatastrofer som orkanen ”Katarina”, stormen ”Sandy”, skogsbränder och torka lett till ett ökat engagemang i klimatfrågan skriver Dagens Nyheter.

Obama har lovat att prioritera klimatfrågor men hans förslag har mött enat motståndet bland republikaner. Trots detta har han i år genomfört en rad exekutiva presidentorder som många klimataktivister ser som en otillräcklig, men lovande början på en ny klimatpolitik i USA.

Samtidigt som det överlag skett en ökning av stödet för klimatpolitiska reformer i USA visar det senaste årets opinionsmätningar att det skett en minskning av andelen republikaner som tror att människor orsakat klimatkrisen, något som sannolikt kan förklaras med den polariserade politiska debatten, och medieklimatet där båda sidor reflexmässigt argumenterar emot motståndarsidan.

I en intervju med New York Times inför demonstrationen sade arrangören Bill McKibben att miljörörelsen har svårt att kämpa emot oljeindustrins resurser för opinionsbildning om klimatpolitik.

Liknande demonstrationer hölls i ett hundratal städer världen över, däribland Stockholm, London, Jakarta, Sydney, Rio de Janeiro och Berlin.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

Fn

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.