Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

33 förslag ska få fart på miljömålsarbetet

Publicerad: 23 oktober 2015, 06:57

Ny rapport från Naturvårdsverket.


Igår överlämnade Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger en ny rapport till klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP). Rapporten, som är en fördjupad utvärdering av miljömålen, är tänkt att ge en bred bild av hur miljön i Sverige mår och hur miljöarbetet går. Utvärderingen innehåller även 33 förslag till regeringen tänkta att användas strategiskt och proaktivt för att Sverige snabbare ska kunna närma sig målen.

Bland annat föreslår Naturvårdsverket att regeringen ska:

• Utveckla skattesystemet så att det främjar en samhällsomställning mot en cirkulär ekonomi.

• Utreda en ny differentiering av momssatser och andra ekonomiska styrmedel i syfte att bidra till en mer hållbar konsumtion.

• Intensifiera arbetet med att se över samtliga potentiella miljöskadliga subventioner i syfte att helt fasa ut dessa.

• Införa effektiva styrmedel för att minska flygets klimatpåverkan.

En fråga som Miljöaktuellt tidigare lyft är hur de svenska miljömålen egentligen ska kopplas till de globala hållbara utvecklingsmålen som FN-länderna beslutade om i september. Miljöaktuellt passade på att fråga klimat- och miljöministern om hur hon ser på detta.

– Hållbarhetsmålen kommer från och med årsskiftet att ersätta millenniemålen. Från svensk sida har vi därför sedan en tid tillbaka satt igång en planeringsprocess i regeringskansliet för hur vi ska jobba med det här.

Enligt Åsa Romson är det civilminister Ardalan Shekarabi (S) på Finansdepartementet, som är ansvarig för den statliga förvaltningspolitiken, som initialt ska leda regeringens arbete med att integrera hållbarhetsmålen i alla de olika politiska områdena. Klimat- och miljöministern påpekar samtidigt att Sverige är ett land som med det nuvarande miljömålssystemet och med PGU:n (Sveriges politik för global utveckling) står väl riggat för att ta sig an även de nya hållbarhetsmålen. Hon säger till Miljöaktuellt att hon noterat att många andra länder tittat just mot Sverige då de letat efter en modell för hur de ska jobba med dessa frågor framöver.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.