Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

35 nya miljoner till vindkraftskoll på land

Publicerad: 28 oktober 2008, 08:57

Abborrar struntar i vindkraft till havs. Då vet vi det. Nu är det dags att underlätta etableringar på land.


Vindval startade 2005 och pågår i en första etapp till 2009. Programmet är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Naturvårdsverket som studerar vindkraftens miljöeffekter.

Från att uteslutande ha kretsat kring havsbaserade vindkraftverk utökas nu programmet till att omfatta även landbaserade kraftverk. Det sker genom att förlänga Vindval till 2012 och att verksamheten får 35 extra miljoner kronor. Hittills har programmet resulterat i 20 startade forskningsprojekt. Nio studier har avslutats. Pengarna ska bland annat gå till att avsluta de påbörjade projekten. Men inte enbart.

– Pengarna kommer även att gå till att starta nya projekt och vi kommer dessutom att arbeta med syntes där vi ser vad som gjorts i andra länder, säger Kerstin Jansbo, programchef på Naturvårdsverket.

Bland de projekt som pågår inom havsbaserad vindkraft fokuserar man nu på fåglar och fladdermöss, människors upplevelser, ekosystemeffekter, fisk och ljud i marina miljöer. Bland de funna rönen märks att vindkraft syns bättre för fåglar än människor. Vidare har man funnit att risken för att flyttande små- och sjöfåglar ska kollidera med vindkraftverk är liten. Rovfiskar som exempelvis abborre, öring och mört tycks inte störas av vindkraftverkens lågfrekventa ljud. Inte heller bottenlevande organismer som limfjordmusslan tycks ta någon notis om vindkraftverk till havs.

Nu räknar Vindval med att underlätta för utbyggnaden av vindkraft på land. Med hjälp av kunskapsunderlag ska arbetet med till exempel miljökonsekvensbeskrivningar samt planerings- och tillståndsprocesser underlättas.

– Målsättningen är att det ska bli lättare att göra nyetableringar, säger Kerstin Jansbo.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.