Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

4 av 5 kvinnor utsätts för härskartekniker

Publicerad: 9 september 2013, 07:25

Tre av fyra tjänstemän har utsatts för härskartekniker på jobbet. Kvinnor drabbas oftare, visar en enkätundersökning från Unionen.


79 procent av kvinnorna säger att de någon gång har utsatts för härskartekniker på arbetsplatsen. Motsvarande siffra för män är 71 procent.

Det skriver tidningen Kollega som baserar uppgifterna på en enkätundersökning som Unionen har genomfört bland sina medlemmar.

Härskartekniker är vad man brukar kalla beteenden som osynliggör eller förminskar människor. Det kan till exempel handla om att titta på mobilen när det blir dags för en person att prata på ett möte, att undanhålla information eller att förlöjliga personen.

Bara sju procent av de svarande säger sig medvetet ha utsatt någon för härskartekniker själv, medan 82 procent svarar att de inte har gjort det.

De vanligaste härskarmetoderna, sett till vad de svarande säger att de har utsatts för, är osynliggörande. Därefter följer undanhållande av information och förlöjligande.

958 medlemmar svarade på enkätfrågorna i undersökningen, som presenteras i sin helhet i nästa nummer av tidningen Kollega.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.