Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

4 nya gröna tekniker som kan hjälpa oss nå klimatmålet

Publicerad: 5 januari 2018, 12:41

Mycket av det positiva som sker på hållbarhetsområdet sker inom grön teknik. Här följer en lista med fyra innovationer som kan få stor betydelse för att vi ska nå klimatmålet.


Vindkraft till havs
Trots att vindkraft är en sedan länge etablerad, förnybar energikälla så har forskare och ingenjörer fortsatt att utveckla tekniken för att effekten ska bli ännu större. Bland annat har man tittat på vilka möjligheter som finns att utnyttja havsvindarna. I oktober 2017 började världens första flytande vindkraftpark leverera el till det skotska elnätet. Med hjälp av ett innovativt batterilagringsystem kan man lagra en del av den energi som sedan används av 20 000 hushåll.
Flytande vindkraftverk öppnar upp för nya möjligheter i Atlanten och Medelhavet, men även i Stilla Havet där Statoil inlett diskussioner om djuphavsvindkraft med delstatsregeringar i Hawaii och Kalifornien. Företaget har även kontakt med Japan och Sydkorea.

Den holländska elnätsoperatören TenneT vill ta konceptet med flytande vindkraft ännu längre. Nyligen presenterade man planer på att bygga en artificiell vindkraftsö i Nordsjön. Enligt TenneT skulle en sådan vindkraftspark bli flera miljarder pund billigare än konventionella vindkraftparker. I kombination med andra havsbaserade energisystem som tidvattenenergi och vågenergi har vindkraftverk till havs potential att bli en ännu viktigare kraftkälla.

Mer klimatvänliga flygplansbränslen
Flyget är en stor utmaning när det kommer till hur vi ska minska de globala koldioxidutsläppen. Flygsektorn utelämnades i Paris-avtalet men har sedan dess gått samman och skapat ett eget globalt avtal för att minska utsläppen. Huruvida det blir framgångsrikt eller ej beror emellertid på utvecklingen av mer klimatvänliga bränslealternativ.
Flera biobaserade flygplansbränslen testas redan inom branschen men hittills är det ett samarbete med en annan kolintensiv bransch som fått mest uppmärksamhet. Företaget LanzaTech har gått samman med stålföretag China Baowu Steel Group och Shougang Steel för att skapa ett jet-bränsle som kan minska utsläppen med 70 procent. Det rör sig om en teknik som använder sig av mikrober som förvandlar kol till etanol, och som har potential att tillgodose en femtedel av den globala flygindustrins behov.

LanzaTech är redan idag bränsleleverantör åt Virgin Atlantic och världens största ståltillverkare, ArcelorMittal, bygger för närvarande en pilotanläggning i Belgien med målet att skapa en etanol-bränslemix som kan säljas kommersiellt. Enligt beräkningar kan varje ton etanol som produceras på det här sättet leda till en minskning av koldioxidutsläppen med 2,3 ton.

Vätgastransporter
Under 2017 slog elfordon igenom på allvar. Nu hoppas många att 2018 ska bli året då vätgas och bränsleceller får sitt genombrott inom transportindustrin. Många är positiva till tekniken och ser den som en pusselbit för att få ner klimatutsläppen från transportsektorn. Men fortfarande kvarstår frågor om infrastruktur och kostnader, kommer vätgas att leva upp till marknadens krav?
Den sydkoreanska fordonstillverkaren Hyundai tycks tro det. Nyligen avslöjade företaget att man håller på att utveckla ett fordonskoncept som bygger på vätgas, och som kommer att presenteras tillsammans med 13 andra miljöfokuserade fordon som ska finnas på marknaden 2020.

Inom några månader öppnar Shell de första stationerna för tankning av vätgas i Storbritannien och det brittiska företaget CGON lanserade nyligen en ny teknik som gör det möjligt att tillsätta vätgas i tanken för att på så sätt reducera utsläppen från motorer med 80 procent, samtidigt som bränsleeffektiviteten ökar med 20 procent.

Virtuella kraftverk
Idag kan förnybar energi integreras i flera länders energisystem. Framstegen inom batteritekniken har också inneburit att företag och privatpersoner kan lagra den energi de själva producerar, för att använda den senare eller sälja den vidare.
Virtuella kraftverk kallas de molnbaserade kontrollsystem som samlar in data från olika typer av förnybara energisystem och sedan hanterar informationen för att välja när en energikälla ska kopplas på privata eller allmänna elnät. Enligt energiexperter och framtidssiare kommer marknaden för den här typen av system att öka kraftigt under 2018.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.