torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

4 tips: Så återvinner du din elektronik

Publicerad: 10 januari 2018, 08:54

De flesta svenskar har fullt fungerande elektronik hemma som de inte använder. Nu har IVL Svenska Miljöinstitutet startat ett forskningsprojekt för att undersöka hur man kan få fler att återvinna elprylarna.

Ämnen i artikeln:

Återvinning

En stor del av svenskarna har elektronik som ligger och skräpar i byrålådorna. Ofta handlar det om prylar som är fullt fungerande men som inte används. Nu har IVL Svenska Miljöinstitutet startat forskningsprojektet ELAN för att främja återbruket av elektronik.
– Vi har startat det här projektet för att vi vill främja och utveckla återbruket av elektronik som idag är ganska begränsat. Det en del bra lösningar men det är inte alla som känner till att de finns. Därför har vi samlat olika aktörer, producenter återtillverkare och forskare, för att se vad man kan gör för att få fler att återvinna elektronik, berättar Hanna Ljungkvist, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet för Aktuell Hållbarhet.

4 tips för att återvinna elektronik

- Sälj eller lämna in gammal elektronik istället för att låta den ligga i byrålådan. Tänk på att ju äldre elektronikprylarna blir desto mindre är chansen att någon vill ha dem. Större elektronikkedjor och andra butiker som säljer elektronik är skyldig att ta hand om elprodukter. Du kan också lämna in dem på återvinningscentralen eller vissa second hand butiker.
- Leasa istället för att köpa. Det kanske känns mer aktuellt för företag men även privatpersoner kan idag leasa exempelvis datorer. Även om ditt företag beslutar att köpa in utrustning kan ni skriva avtal med leverantören om att denne åtar sig att ta tillbaka utrustningen och återvinna den eller sälja den vidare.
- Vårda datorer och telefoner. Genom att uppdatera, köpa till minne och byta ut batterier kan du förlänga livslängden på datorer och telefoner.
- Köp inte prylar du inte behöver. Tänk på att elektronik är miljöfarligt avfall som dessutom kräver mycket energi för att tillverka. Behöver familjen verkligen en drönare, eller riskerar den att hamna i byrålådan om en månad?

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev