Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

40 Gbps billigare med Intels APC

Publicerad: 8 December 2008, 08:57

Olyckskorparnas krax kom på skam igen. Priserna väntas sjunka på 40 Gbps-teknik.


De nya fibrerna under Atlanten klarar 40 gigabit per sekund och storförbrukare som Sunet har inte varit sena att slå rekord i dataöverföring över dessa fibrer. Något annat som slår rekord är priserna för transmissionsutrustningen.

Sensorerna som ska ta emot ljuspulserna från de optiska fibrerna och omvandla dem till elektriska fyrkantpulser på gigahertznivå har hittills varit utförda indiumfosfid, som hittills inte ens har kunnat integreras på kisel utan måst tillverkas separat och limmas fast på kislet varefter de elektriska förbindelserna fick bondas över med bondledningar. Det har inte direkt minskat tillverkningskostnaderna.

Intels provkrets med avalanchedioder i olika storlekar. De enskilda komponenterna skärs loss, monteras i en kapsel och provas.

Intel har arbetat länge med att försöka integrera snabba fotodetektorer direkt på kiselchiparna. Kan man det faller ett antal tillverkningssteg bort, dyrbart material kan undvikas och priserna faller därefter. Men prestanda måste upp till eller över de befintliga värdena. Intels nya avalanchedetektorer APD (speciellt sammansatta fotodioder) har förstärkningsbandbredder på 340 GHz (alltså den frekvens då förstärkningen är 1) vilket behövs för att man ska kunna överföra digitalt data i 40 Gbps eller mer.

De enskilda avalnchediodernas storlek framgår tydligt i jämförelse med en vanlig nyckelpiga.

Dessa fantastiska hastigheter blir allt mer av nöden när Internet långsamt håller på att tas över av video och bandbreddskrävande spel i 3D-världar. Trots alla farhågor om Internets snara härdsmälta ökar kapaciteten och fortsätter ständigt att öka. En förutsättning för detta är naturligtvis att priserna på utrustning för högre hastigheter inte förblir astronomiska. Som det ser ut nu behöver vi inte frukta.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.