Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

5 gröna innovationer: Från självläkande betong till världens största luftrenare

Publicerad: 26 januari 2018, 10:03

Självläkande betong, vätgascyklar och världens största luftrenare. Under de senaste månaderna har en rad intressanta greentech-innovationer presenterats.


Återvunnen plast som byggmaterial
Det brittiska företaget Plastecowood använder återvunnen plast för att tillverka ett ersättningsmaterial för trä. Materialet som kallas för Smartwood kan tillverkas av i stort sett alla typer av plast, även sådan som innehåller mat eller metall som blivit kvar från återviningen. Smartwood kan till exempel användas för att bygga trappor, gångbroar och stängsel. Till skillnad från vanligt trä behöver materialet sällan underhållas eller bytas ut.

Världens största luftrenare
I många kinesiska städer är dålig luftkvalitet ett allvarligt problem. Men i staden Xian har man nu installerat ”världens största luftrenare”. Det 100 meter höga Xian-tornet omges av växthus som används för att lagra de föroreningar som tornet suger in. Avgaserna värms sedan upp med hjälp av solenergi och stiger tillbaka upp genom tornet där de renas av filter innan luften släpps ut igen. Tornet som drivs på solenergi året runt har redan minskat de skadliga partiklarna med 15 procent i det omkringliggande området. Nu hoppas forskarna kunna bygga ett nytt torn som är fem gånger så högt.

Vätgascyklar
Det franska företaget Pragma, som vanligtvis tillverkar bränsleceller för militär användning, har utvecklat en ny typ av cyklar som drivs på vätgas. Alpha-cyklarna fungerar ungefär som en elcykel men kan tankas på bara två minuter. Än så länge är priserna för höga för konsumentmarknaden men företaget, som även erbjuder tankningsstationer för cyklarna, inriktar sig tills vidare på kommuner och företag som vill minska miljöpåverkan från sin fordonsflotta. I år planerar man att tillverka 150 nya vätgascyklar.

Självläkande betong
Betong är en kolintensiv produkt som dessutom kräver mer underhåll än man kan föreställa sig. Forskare vid Binghamton University har upptäckt en ny, miljövänlig och ekonomisk lösning som kan ersätta den betong som årligen används för att täta sprickor och hål som uppstår i betongkonstruktioner. I tidningen Construction and Building Materials beskriver forskarna hur svamp kan användas för att skapa ”självläkande” betong. I studien använde man sig av svampen Trichoderma reesei som fungerade som tätningsmedel när den blandades med betong. När vatten och syre bildade sprickor i betongen så expanderade svampar och sporer. Det ledde till att det bildades kalciumkarbonat som fyllde igen sprickorna.

Vattensnål tvättmaskin som tar bort mikroplast
Företaget Xeros Technologies har tagit fram en tvättmaskin som minskar vattenanvändningen med 50 procent samtidigt som den filtrerar bort mängder av skadliga mikroplaster. Systemet tillför lite vatten i taget och ”masserar” sedan försiktigt textilierna. Det gör att smutsen försiktigt löses upp, samtidigt som slitaget på kläderna blir mindre. Mängden mikroplast från tvätten minskar, dels eftersom processen är mer skonsam mot plagget och dels för att mängden vatten som spolar ut mikrofibrerna är mindre.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.