Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

5 miljoner dollar för bättre information om jordbrukets klimatpåverkan

Publicerad: 16 februari 2011, 09:34

Jordbruket står idag för runt 14 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Nu satsar FN ytterligare fem miljoner dollar för att förbättra informationen om jordbrukets utsläpp.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Det är Micca, FN-organets FAO:s program för att begränsa jordbrukets klimatpåverkan som får ett rejält tillskott i kassan. Det berättar ATL Lantbrukets Affärstidning. Bidragsivarna är Norge och Tyskland och totalt uppgår tillskottet till 5 miljoner dollar. Pengarna ska användas till att mer noggrant bedöma jordbrukets möjligheter att mildra den globala uppvärmningen.

FAO hävdar att det idag finns informationsluckor i programmens databaser, vilket leder till svårigheter. Nu ska ny mer korrekt data samlas in och göras tillgänglig på en global kunskapsdatabas på internet. Databasen ska bli ett verktyg för regeringar, jordbrukare, jordbruksföretag och utvecklingsplanerare.

Det
globala jordbruket släpper idag ut 6,8 gigaton koldioxidekvivalenter, vilket är runt 14 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Det finns en rad områden där jordbruket skulle kunna minska utsläppen, som till exempel genom kolupptagning i marken, förbättrat underhåll av åker- och betesmarekr samt restaurering av förstörda marker.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.