Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

5 orosmoln för cleantech 2010

Publicerad: 16 december 2009, 09:24

Blir 2010 ett lysande år för miljöteknik med nya möjligheter på alla fronter? Nja, det finns bekymmer att se upp för.


Allt talar för att 2009 blir ett bra år för miljöteknik trots finanskris och oro för tillgång på riskkapital. En anledning är omfattande statligt stöd i flera regioner, inte minst i USA. I spåkulan för 2010 är samstämmigheten god – 2010 blir också ett bra år.

Men det betyder inte att det helt saknas orosmoln för nästa år. Earth2tech har listat fem faktorer som kan ställa till det för aktörerna inom cleantech under 2010. Här är listan:

1. Stödpengarna hinner inte skapa den ”gröna ekonomin”. 2009 var ett år rikt på stödfinansiering för miljöteknik. När de pengarna tar slut kan en ”post-stimulans-krasch” äga rum. Många finansierade projekt har visserligen medel även under 2010 så en ”krasch” kan förskjutas till 2011. För att undvika den situationen är det viktigt att inpumpade pengar verkligen leder till jobb och livskraftiga företag.

2. Allmän pessimism. Om inte Köpenhamnsmötet leder till konkreta beslut kan en besvikelse breda ut sig. Parat med uppgifter om ett minskat allmänt miljöengagemang och möjliga effekter av uppgifterna från ”Climate Gate” finns en risk för en ”business-as-usual”-mentalitet som i sin tur kan slå mot cleantech-industrin.

3. Få konsumenterna att köpa elbilar. Under 2009 har det talats mycket om att plug-in-hybriderna kommer 2010. Bilindustrin lägget ett problemtyngt år bakom sig med förseningar och ekonomiska problem och måste nu lyckas marknadsföra elbilar till tidigare konsumenter, så kallade early adopters. Till att börja med krävs ett enhetligt system för att klargöra plug-in-hybridernas bränsleekonomi. Om bilarna inte lever upp till förväntningarna med avseende på teknik eller eknomi kan resultatet bli en skepsis mot fordonstypen bland de större konsumentgrupperna.

4. Differentiering inom grön IT. Program och IT håller på att skapa en boom för grön IT. Inte minst det smarta elnätet har bidragit till intresset. Nu krävs att IT-branschen lyckas differentiera sina erbjudanden vilket är svårare än för exempelvis aktörer inom solenergi eller biobränslen. Orsaken är att IT-branschen funnits länge och enkelt kan utveckla nya mjukvaruprodukter som dock riskerar att bli tämligen likartade oberoende av leverantör. Alla kan till låga kostnader utveckla produkter för energibesparingar, smarta nätverk, koldioxidberäkning och program för administration av elförbrukning i hemmet.

5. Kina tar över. Kina investerar tungt i ren energi, plug-in-hybrider och smarta elnät. Världens största solkraftverk ska till exempel byggas i Inre Mongoliet. Med byggstart nästa år och planerat färdigställande 2019 ska kraftverket uppta 64 kvadratkilometer yta. Även om internationella underleverantörer kan få sina beskärda delar av sådana projekt riskeras en förflyttning av uppmärksamhet, kapital och innovation till Kina som därmed förändrar situationen för aktörer i branschen. 2010 förmodas därför bli ett avgörande år, menar Earth2tech.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.