Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

5 trender: Så kommer din arbetsplats förändras de kommande 10 åren

Publicerad: 16 november 2010, 08:54

I framtiden kommer vi att arbeta i svärmar, snarare än på avdelningar. Analysföretaget Gartner har låtit sina anställda identifiera ett antal trender som kommer att förändra vårt sätt att arbeta de kommande tio åren.


Det är tidningen Chef som gått igenom trenderna som analysföretaget Gartner förutspåer. Av Gartners trender har Chef valt ut 5:

- Rutinjobbens tid är över. Enligt Gartner så kommer arbetsuppgifter som inte kan automatiseras dominera arbetsplatserna. Idag är 25 procent av företagens arbetsuppgifter av icke-rutinkaraktär och innefattar innovation, ledarskap, försäljning med mera. Enligt Gartners prognoser kommer denna siffra att öka till 40 procent redan år 2015. Om tio år kommer siffran att vara ännu högre.
- Svärmen tar över avdelningen. Enligt Gartner kommer vi att jobba allt mindre i fasta team eller avdelningar. Istället kommer vi att jobba i löst sammansatta "svärmar" där personerna ofta är nya för varandra. Arbetsgrupper av geografiskt utspridda personer kommer också bli vanligare.
- Skissen tar över planen. Företagen ökar hela tiden takten och snart finns inte längre tid för att arbeta efter noggrana planer och projektstrukturer. Istället arbetar man efter snabba skisser som hela tiden förändras över tid.
- Arbetet blir aldrig klart. Produkter och tjänster kommer hela tiden att utvecklas och aldrig ses som "färdiga". Gartner liknar det med IT-världens "Beta-tillstånd" som på företag som Google blivit konstant – det vill säga man har aldrig utvecklat tjänsterna färdigt. Detta angripssätt kommer att bli vanligare i alla branscher och traditionella produktlanseringar kommer att bli mindre betydelsefulla.
- Gränserna mellan fritid och arbete minskar ytterligare. I takt med att vi jobbar mer och mer globalt och ständigt är uppkopplade kommer gränserna mellan arbetsliv och privatliv att minska ytterligare och det kommer enligt Gartner att vara svårt att hålla arbetstiden mellan åtta och fem. Konstant tillgänglighet kommer att bli en utmaning då den lätt leder till stressrelaterad ohälsa.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.