Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

50% av oljeutsläppen helt naturliga

Publicerad: 9 December 2008, 10:39

Människan är inte den enda som släpper ut olja i haven. Nu kan naturliga utsläpp hitta med satellit.


Att gjuta olja på vågorna har just fått en ny mening. Naturligt förekommande oljeutsläpp uppstår när olja läcker upp från havsbotten, från fossila avlagringar. NASAs MODIS hjälper oss att se dem, gratis.

Det finns flera viktiga anledningar till att söka rätt på naturligt förekommande oljeutsläpp. Geologer kan till exempel använda dem för att leta reda på naturliga förekomster av fossilt bränlse, dessutom ger utsläppen upphov till unika ekosystem på havsbotten där växer och djur lever på kolväten (istället för att dö av dem, alltså!). Deras anpassning kan ge oss idéer i arbetet med att hitta naturliga metoder att kontrollera andra oljeutsläpp. Dessutom kommer oljan slutligen att avdunsta i atmosfären och bli en del av klimatförändringen, och det är viktigt att ta reda på hur mycket och hur ofta detta sker.

Oljan lägger sig på havsytan, dämpar vågorna och orsakar en särskild typ av blänk som kan ses med satellit. Traditionellt har man sökt efter lugnare områden på havsytan med hjälp av radarbilder från satellit, men sådana bilder är dyra (tusentals dollar per bild) och medger därför inte kontinuerlig övervakning. Dessutom återkommer radarsatelliter bara till samma område var 8-16:e dag varför övervakningen ändå skulle bli sporadisk, särskilt när ett oljeutsläpp kan ha avdunstat efter två dagar.

MODIS-bild med oljeutsläpp som bryter glittret i havsytan (ljus) i form av mörkare områden. Bilden är behandlad av undertecknad för att oljebältena ska framträda tydligare.

Vanliga, visuella bilder från MODIS-instrumentet visar glittret i havsytan, eller avsaknaden av det, när det ligger en oljefilm på. Utvärderingarna är inte helt klara, men forskare vid University of South Florida anser att man bör kunna få tillförlitliga bilder av oljeläget i Mexikanska Golfen ungefär var 3-5 dag, alldeles gratis. Oljebolagen har givetvis råd att betala för dyrbara satellitbilder, men delar inte med sig av resultatet till omvärlden.

Nu ska man ha klart för sig att naturliga oljeutsläpp är på en mycket lägre nivå än de mänskliga och innebär inte samma ekologiska katastrofer. Djuren har vant sig vid dem, eller kan hålla sig undan. Andra fenomen kan också orsaka förändringar i havsytan, till exempel sjögräs eller helt enkelt brist på havsbris, men man kan undersöka hur dessa fenomen uppträder i tiden och ta reda på om de är naturliga oljeutsläpp eller ej.

Om NASAs MODIS

MODIS står för Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer och är ett av de viktigaste instrumenten i NASAs jordresurssatelliter Terra och Aqua. MODIS är en kamera som avbildar jordytan i 36 spektrala band från 14 – 0,4 µm och därmed kan se både synligt ljus och temperaturer, i upplösningar på mellan 250 och 1000 meter. Terra och Aqua går i polära banor och ser hela Jordens yta varje till varannan dag. Data från satelliterna utökar vår förståelse för de dynamiska processerna på Jorden och används till olika typer av förutsägelser för beslut rörande skyddet av miljön. Som alla NASA-produkter är MODIS-bilderna gratis.

En välkänd MODIS-bild som utvisar havets temperatur på natten, uppbyggd av data insamlat i våglängdsområdet kring 4 µm. Man kan till exempel se storskaliga fenomen som varma havsströmmar, som Golfströmmen och Kuroshio-virveln sydöst om Japan.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.