Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

50 C30 i trafik 2011

Publicerad: 17 december 2009, 08:17

2011 ska Volvos eldrivna C30 rulla i verklig trafik. Det här är är vad testpiloterna kan vänta sig.


Ämnen i artikeln:

Volvo

Volvos elbilsprojekt C30 fick nyligen 150 miljoner kronor av Energimyndigheten. För pengarna ska Volvo bygga 50 bilar som är avsedda att testas i trafik under 2011. Bilarna kommer att bygga på det utförande av C30 som ska att visas upp på bilsalongen i Detroit i januari. Sedan den körbara prototypen visades upp i höstas har teknikerna på Volvo givit bilen en komplett interiör, nya instrument och ett vidareutvecklat batteripack. Instrumentpanelen fokuserar på hastighet, energiförbrukning och batteriets laddningsstatus.

Ny inredning är en av nyheterna i senaste el-C30:n.

Volvo kommer att utse testförare till serien som får köra bilarna under två år. För Volvos tekniker syftar testerna bland annat till att se hur användarna hanterar skillnaderna mellan en bil med förbränningsmotor och en elbil.

– Vi kommer ha stor nytta av provningen i vår fortsatta utveckling av elbilar. Den kommer också förse de som planerar framtidens infrastruktur med viktiga data. Vi vill också få reda på vilka kringtjänster som behövs för att göra elbilen till det mest attraktiva valet i framtiden, säger Lennart Stegland, chef för Volvo Specialvagnar, i ett pressmeddelande.

C30:n kommer att ha en elmotor på 82 kW placerad under motorhuven. Batterierna på 24 kWh väger 280 kilo och är installerade dels i kardantunneln, dels där bensintanken sitter i vanliga Volvo. Laddtiden för bilen i ett standarduttag på 230 V och 16 ampere anges till mindre än åtta timmar. Räckvidden ska vara 150 kilometer medan topparten är 130 km/h. Accelerationen 0 – 100 km/h är 10,5 sekunder vilket gör modellen accelerationssnabbare än den minsta C30:n med förbränningsmotor.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Volvo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.