Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

55 000 namnunderskrifter för högre pris på koldioxid

Publicerad: 19 april 2021, 10:39

Koldioxidpriset måste upp och det behöver EU lagstifta om, enligt ett medborgarinitiativ som nu vinner mark.

Foto: Getty images

Koldioxidpriset måste upp, anser ett medborgarinitiativ i EU. Nu skriver allt fler på uppropet, som kräver en specificerad, kraftig prisökning de närmaste fem åren.


Ett medborgarinitiativ i EU för att åstadkomma ett högre pris på koldioxid har nu passerat 55 000 namnunderskrifter. Initiativet som pågår sedan juni 2019 har på senare tid fått stor uppmärksamhet i flera EU-länder och nu uppger antalet namnunderskrifter öka snabbt. 

Genom uppropet kräver undertecknarna att ett prisgolv för koldioxid införs i hela EU. Priset skulle enligt dem börja vid 50 euro per ton koldioxid från år 2020 för att under fem år öka till 100 euro per ton koldioxid år 2025. Dessutom vill de avskaffa det nuvarande systemet med gratis utsläppsrätter i EU medan en koldioxidavgift införs för importerade produkter på ett sådant sätt att de kompenserar för lägre kostnader för koldioxidutsläpp i det exporterande landet. Inkomsterna från koldioxidavgifterna vill de ska gå till EU-politik som främjar energibesparingar och användning av förnybara energikällor och till minskad beskattning av låga inkomster.  

”Klimatpolitiken måste utgå från medborgarna. Här ser vi att över 50 000 européer skrivit under på ett medborgarinitiativ om att det måste bli dyrare att släppa ut koldioxid. Det tycker jag är fantastiskt. Det finns ett väldigt starkt klimatengagemang runt om i Europa just nu, säger den miljöpartistiske EU-parlamentarikern Pär Holmgren, i en kommentar till uppropet. 

Deadline för medborgarinitiativet är den 22 juli.

Läs mer på medborgarinitiativets hemsida

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.