Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

55. Sandra Bourbon

Publicerad: 13 mars 2018, 16:47

55: Sandra Bourbon, aktieplacerare, grundare av portföljen Framtidsfeministen (Ny)

55: Sandra Bourbon, aktieplacerare, grundare av portföljen Framtidsfeministen (Ny)


Genom att investera jämställt, verka för fler kvinnor till börsen och erbjuda världens första jämställda sparande i svenska bolag bidrar Sandra Bourbon till ett mer jämställt näringsliv. Strategin bakom hennes aktieportfölj Framtidsfeministen har dessutom visat sig vara ovanligt framgångsrik och man har slagit Stockholmsbörsen sedan starten 2015.

Hur kom du på idén till ­Framtidsfeministen?
– Jag jobbade på ett företag som blev uppköpt och när jag kom in i den nya organisationen och fick se organisations­schemat så insåg jag att endast 16 procent av cheferna var ­kvinnor. Innan det hade jag inte tänkt så mycket på jämställdhet men då började jag ifrågasätt allt.

Hur kommer du att gå vidare nu?
– Eftersom det inte finns bra företagsdata att tillgå utomlands så har Framtidsfeministen hittills satsat på svenska bolag. Men nu har jag startat ett nytt företag tillsammans med Ludvig Lindqvist och Thibaut Bourbon som heter Equalytics. Vi bygger ett dataprogram som automatiskt samlar in jämställdhetsdata från hela världen. I dag görs det manuellt och det säger sig självt att när företag som McKinsey sitter och samlar in 20 000 bolagsuppgifter så är det svårt att hålla registren uppdaterade. Från Framtidsfeministens håll tänker vi: ju mer kapital som går till bolag som jobbar med saker som vi tycker är viktiga, desto fler andra bolag kommer att behöva speeda upp sitt jämställdhetsarbete.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.