Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

60 procent av djurbestånden har försvunnit sedan 1970-talet

Publicerad: 30 oktober 2018, 13:25

Sedan 1970-talet har 60 procent av alla djurbestånd på jorden försvunnit. Det visar en ny rapport från WWF.


59 experter från olika länder har deltagit i arbetet med ”The Living Planet Index” som tagits fram av WWF på uppdrag av the Zoolofical Society of London. I rapporten har man samlat in information om 16 704 bestånd av däggdjur, fåglar, fiskar, reptiler och groddjur. Slutsatsen är att jordens bestånd av vilda djur minskat med 60 procent mellan 1970 och 2014, när de sista mätningarna gjordes.

Den främsta orsaken till minskningen är att djurens habitat förstörs, till exempel genom skogsskövling för att anlägga odlingsmark. För närvarande är tre fjärdedelar av all mark på jorden påverkad av mänsklig aktivitet. De habitat som är mest hotade är floder och sjöar där bestånden av vilda djur minskat med 83 procent, främst på grund av att vattnet försvunnit till jordbruk och dammar.

På andra plats av orsakerna till minskningen kommer jakt av djur som konsumeras som föda. 300 däggdjursarter är utrotningshotade på grund av jakt. Kemiska föroreningar är en annan viktig orsak till att djuren försvinner. Forskare beräknar exempelvis att hälften av världens späckhuggare kommer att dö till följd av PCB-förgiftning.

Andra viktiga orsaker är introduktionen av invasiva arter och sjukdomar. Antalet groddjur har till exempel minskat med en tiondel på grund av en svampsjukdom som spridits genom handel med husdjur.

Den region i världen där flest djur försvunnit är Syd- och Centralamerika där antalet ryggradsdjur minskat med 89 procent sedan 1970-talet på grund av skogsskövlingen.

I en kommentar till rapporten säger WWF:s vetenskapschef Mike Barrett: ”Det här handlar om betydligt mer än att vi förlorar naturens under, hur sorgligt det än må vara. Nu står mänsklighetens framtid på spel. Naturen är inte något som är ”trevligt att ha”, det är vårt livsuppehållande system”.

Ladda ner rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.