måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

7 600 svenskar dör i förtid på grund av luftföroreningar

Publicerad: 19 juni 2018, 12:08

Trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av föroreningar dör 7 600 svenskar i förtid varje år på grund av att de exponeras för kvävedioxid och partiklar. Det visar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Luftföroreningar

Enligt studien som genomförts av IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå Universitet, på uppdrag av Naturvårdsverket, beräknas de sammanlagda hälsoeffekterna som orsakas av luftföroreningar kosta samhället 56 miljarder kronor varje år. Det handlar bland annat om människor som söker vård för hjärt- och kärlsjukdomar, andningsbesvär och sjukdomar i andningsorganen.

En stor del av kväveoxiden och partiklarna kommer från förbränning och industriutsläpp i södra Europa. Inom Sverige är de största utsläppskällorna partiklar från vägslitage, till följd av användningen av dubbdäck, och kvävedioxid från bilavgaser. Trots att halterna av luftföroreningar har sjunkit i Sverige exponeras människor i samma utsträckning som tidigare, något som enligt rapporten förmodligen beror på att fler människor flyttar till städer där de utsätts för den förorenade stadsluften.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev