Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

7 hushållskemikalier du aldrig ska blanda

Publicerad: 15 november 2017, 07:39

Aktuell Hållbarhet har listat hushållskemikalierna som kan bli livsfarliga om du blandar dem.


Att hushållskemikalier kan vara både giftiga och frätande känner de flesta till. Vad som är mindre känt är att två kemikalier som var och en för sig är relativt ofarliga kan bli potentiellt livsfarliga om de blandas. Här följer en lista på hushållskemikalier du aldrig ska blanda.

Blekmedel/klorin och ammoniak
Blekmedel och ammoniak är två vanliga hushållskemikalier som aldrig ska blandas. Om du mixar de två bildas nämligen giftig kloraminånga. Kloramin bränner i ögonen och andningsvägarna och kan orsaka skador på inre organ. Om blekmedel/ammoniak-mixen innehåller mycket ammoniak kan hydrazin bildas. Hydrazin är både giftigt och explosivt. I bästa fall leder det till obehag, i värsta fall kan det leda till döden.

Blekmedel och desinfektionsmedel
Natriumhypoklorit i blekmedlet reagerar med etanol och isopropanol i desinfektionsmedlet och producerar kloroform. Andra skadliga föreningar som kan bildas är kloraceton, dikloraceton och saltsyra. Om man andas in tillräckligt med kloroform blir man medvetslös, fortsätter man andas in ångorna så dör man. Saltsyra kan ge frätskador. Samtliga kemikalier som bildas när blekmedel och desinfektionsmedel blandas kan orsaka skador på organ och leda till cancer och andra sjukdomar senare i livet.

Blekmedel och vinäger
När blekmedel blandas med vinäger eller andra sura hushållsprodukter som citronsyra så bildas giftig kloringas. Kloringas har använts som kemiskt vapen och  är ingenting som du vill släppa ut i ditt hem. Klorin skadar huden, slemhinnorna och andningssystemet. I bästa fall får du hosta och irritation i ögon, näsa och svalg men klorin kan också ge brännskador och är dödligt ifall du exponeras för en hög koncentration och inte snabbt kommer ut i friska luften.

Vinäger och Peroxid
Ibland kan man känna sig lockad att blanda vissa hushållskemikalier för att få en viss effekt. Det bör man emellertid låta bli. Den som får för sig att blanda tandblekning eller hårblekningsmedel med vinäger kommer att uppleva hur perättiksyra bildas. Perättiksyra irriterar ögon och nästa och kan ge brännskador.

Väteperoxid och Hennafärg
Att färga håret hemma är något som många hårfrisörer avråder från. Men om man ändå vill ta chansen bör man se till att man inte blandar annan hårfärg i tidigare henna-färgat hår, eller vice versa. Hennafärg innehåller metallsalt som reagerar med väteperoxid i andra hårfärger. Resultatet blir i bästa fall en riktigt ful hårfärg, i värsta fall brännskador och att håret faller av.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News