Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

7 lösningar som minskar koldioxidutsläppen med 600 miljoner ton

Publicerad: 29 september 2009, 05:43

Idag presenterar WWF sju klimatentreprenörer på Stockholm Cleantech Venture Day. Tillsammans kan deras lösningar komma att minska globala klimatpåverkan tio gånger Sveriges utsläpp.


Ämnen i artikeln:

WWFMiljöteknik

Bland årets lösningar som presenteras på Stockholm Cleantech Venture Day finns bland annat en smart display där privatpersoner direkt kan se sin elförbrukning, ett golv som lagrar värme och kyla, ett soldrivet vattenreningssystem samt en en energieffektiv värmeväxlare för ventilationssystem.
– Det handlar inte om att presentera en ny lista på miljöteknikföretag utan lyfta fram lösningar som har stor betydelse att klara klimatutmaningen. Samtidigt får vi nya och växande företag i Sverige och världen. Företagen ska fungera som ambassadörer som visar vägen mot det lågfossila samhället, säger Magnus Emfel som är ansvarig för WWF:s klimatinnovationsarbete.

Klimatinnovationer av det här slaget kan enligt WWF bidra till en radikal minsknin av de globala utsläppen, samtidigt som de ökar välståndet i både industri- och utvecklingsländer. För att det ska vara mönjligt krävs emellertid tydliga riktlinjer och kraftigt ökade resurser för att klara den snabba utvecklingen.
– För att nå klimatmålen i enlighet med forskarnas rekommendationer behövs kraftfulla satsningar för genombrottsteknologier, alltså tekniker med radikal förbättringspotential som står på tröskeln till marknaden men inte är etablerade idag, säger Magnus Emfel.

Här är de sju klimatföretagen som WWF lyfter fram:

-  Cortus har tagit fram en lösning för att förgasa biobränslen – Wood Roll – i bas- och processindustrin. Om var tionde av världens industrianläggningar skulle använda Wood Roll kan 32 miljoner ton koldioxid sparas.
- Termodeck – har tagit fram ett styrreglersystem som lagrar värme respektive kyla i håligheter i golven. Om en av tio fastigheter som byggs mellan 2010-2020 använder energilagring så kan 114 miljoner ton koldioxid per år sparas.
- Exibea – har utvecklat en display för privatpersoner som direkt kan se sin energiförbrukning. Om en fjärdedel av världens hushåll når en energibesparing på 15 procent sparas 43 miljoner ton koldioxid år 2020. Företaget har sin verksamhet i Trollhättan.
- Solvatten – har lyckats ta fram en teknik som renar förorenat dricksvatten med hjälp av solenergi istället för fossila bränslen. Tekniken kan ge miljontals människor tillgång till rent vatten och bidra till minskad avskogning. Samtidigt kan utsläppen av koldioxid minska med 26 miljoner ton koldioxid per år.
- Airec – har utvecklat värmeväxesystem för luftkonditionering. Systemet kan minska energikonsumtionen med upp till 30 procent och redan idag säljs 28 miljoner system per år i världen. Enligt WWF finns en potential att minska koldioxidutsläppen med 246 miljoner ton 2020.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

WWFMiljöteknik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.