Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

7 startups som minskar matsvinnet

Publicerad: 31 augusti 2017, 08:25

Runt om i världen arbetar uppfinnare, entreprenörer, kockar och bönder med att utveckla nya metoder för att skapa en mer hållbar och effektiv livsmedelskedja. Här är 7 startup-företag vars innovationer hjälper till att minska matsvinnet.


Wakati

Wakati är ett enkelt system som förlitar sig på fukt, snarare än kyla, för att bevara mat. Systemet som drivs på solenergi kräver bara en liter vatten i veckan för att hålla jordbruksprodukter fräscha och hindra dem från att torka ut. Wakati är en enkel och billig lösning för de bönder i varmare länder som har behov av att lagra och transportera sina skördar.

Bluapple

Det blå plastäpplet absorberar eten, en gas som får grönsaker och frukt att mogna snabbare. Genom att placera Bluapple på grönsakshyllan i kylskåpet kan du förlänga livslängden på frukt och grönt tre gånger om lovar företaget.

Bluwrap

Bluwrap använder bränsleceller för att övervaka förhållandena och reducera syre i lastcontainers. Med hjälp av inbyggda sensorer ser Bluwrap till att förhållandena är optimala för att färsk fisk och färskt kött ska hålla så länge som möjligt.

Edipeel

Edipeel är en osynlig, ätbar och smaklös produkt som ska skydda matens yta. Hinnan tillverkas av naturligt växtextrakt som återvunnits från biprodukter från jordbruket. Edipeel fungerar som ett barriärlikt skinn som skyddar livsmedel från, uttorkning, oxidation och mikrobakterier och håller maten fräscht längre.

IRRI Super bag

IRRI Super bag är en påse som på ett enkelt sätt kan tillslutas hermetiskt. När påsen stängs minskar syrenivån från 21 till 5 procent. På så vis kan fukt och skadeinsekter hållas borta från ris, gryn och sädesslag utan bekämpningsmedel. I varma, fuktiga länder kan det öka hållbarheten på den här typen av torrvaror från 6 till 12 månader.

Leanpath

Leanpath är ett system som hjälper kommersiella kök att minska sitt matsvinn. Systemet består av en smart våg som gör det enkelt för kökspersonalen att registrera det som åker i soporna. Med hjälp av dataanalys kan man sedan följa trender och se vilken mat som slängs vid vilket tillfälle för att på så vis planera sina inköp och menyer bättre.

Smarta förpackningar

Framtidens smarta förpackningar kommer att ge precisa uppgifter om livsmedels färskhet och kvalitet, utan att förlita sig på bäst-före-datum. Redan idag finns flera företag som arbetar med tekniken. Ett exempel är VTT Technical Research Center, ett företag som utvecklar trådlösa sensorer kan läsa av livsmedlens färskhet genom att annat mäta andelen etanol i förpackningen. Informationen förs över till återförsäljare och kunder via RFID-chip.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.