söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

8 tips för miljömedvetna föräldrar

Publicerad: 5 februari 2016, 16:32

Bildspecial. Miljöaktuellt listar åtta enkla tips för miljömedvetna föräldrar. Häng med!


Som småbarnsförälder kan det vara lätt att hamna i miljöbovsfacket av bara farten. Nya barnkläder, nappflaskor i plast och gamla leksaker är några av de ting du kan se upp för, rapporterar Naturskyddsföreningen. Se bildspelet nedan för fler tips.

Glöm inte att dammsuga innan våttorkning.  Reningsverken har svårt att ta bort alla miljögifter som rinner via avloppet – därför är det alltid bra att dammsuga först innan våttorkning. När miljögifterna förbränns så oskadliggörs dem.📷
Var uppmärksam på leksakerna.   Leksaker tillverkade innan år 2013 kan innehålla ämnen som inte är bra för barn. Under 2013 skärptes leksakslagstiftningen och därför är nyare leksaker att föredra. I dag har i snitt ett barn cirka 500 leksaker – genom att skippa några av dessa gör du miljön en tjänst.

📷
Ekologisk mat – bättre för hälsan.  Ekologisk mat innehåller mindre rester av bekämpningsmedel och KRAV-märkt mat innehåller inte onödiga tillsatser. Handlar du kött och mjölk som är ekologiskt så innehåller det även omega 3-fetter.

📷
Handla second hand.  Genom att återanvända kläder och prylar gör du miljön en stor tjänst. Positivt är också att kläderna innehåller färre rester av kemikalier då de tvättats många gånger.

📷
Skippa nappflaskor i plast.  Nappflaskor av plast kan läcka kemikalier som inte bör finnas i barnens mjölk eller välling. BPA-fria plastflaskor är inte en garanti för att flaskan ska vara giftfri. Skippa också aluminiumflaskor då de kan ha en plastfilm av BPA på insidan. Välj istället nappflaskor av rostfritt stål eller glas.

📷
Skydda dina barn mot solen.  För att skydda sig mot solens strålar är täckande kläder och skugga det bästa. När solkräm behövs är fysikalisk solskyddsfilter det bästa för hälsan – då det lägger sig ovanpå hunden istället för att tränga sig in i den.

📷
Skippa shoppinghetsen.  Många nyblivna föräldrar lockas att köpa allt som rekommenderas. Av dessa saker är många inte nödvändiga. Kanske kan du handla något begagnat, låna av vänner eller sy det själv?

📷
Se upp för nya barnrum. Ett barnrum med nytt plastgolv, nya möbler, leksaker och nymålade väggar kan innehålla fullt av skadliga ämnen. Satsa på att blanda gammalt med nytt och använd gärna naturliga material. PVC-fria golv, som trä eller linoleum och Svanen-märkt målarfärg är bra alternativ.

📷

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev