Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

80 miljoner till fordonsforskning

Publicerad: 7 oktober 2010, 06:44

Energimyndigheten satsar på energieffektiva fordon. Ett forskningsprogram ska fokusera på el- och hybridbilar, effektivarre förbränningsmotorer och aerodynamik.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Energimyndigheten satsar 80 miljoner kronor på Forskningsprogrammet Energieffektiva vägfordon. Programmet ska utgöra ett komplement till de mer marknadsnära satsningar som pågår i samarbete mellan Energimyndigheten och fordonsindustrin genom att det främst riktar sig till universitet och högskolor, uppger myndigheten.

– Programmet kommer att spela en strategiskt viktig roll för utveckling av kunskap och kompetens inom området eftersom behovet av högutbildad personal växer. Vi ser det som en helt nödvändig satsning i arbetet för att nå visionen om ett fossilfritt samhälle, säger Greger Ledung vid Energimyndigheten i en kommentar.

Programmet ska pågå mellan 2011 och 2015 och innefatta el-, elhybrid, laddhybrid- och andra hybridfordon inklusive bränslecellsfordon, fordon med energieffektiva förbränningsmotorer för förnybara och fossila bränslen samt aerodynamik via tillämpning av bland annat lättviktteknik för att minimera bränsleförbrukningen hos fordon.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News