Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

80 procent av skräpet utgörs av tobaksprodukter

Publicerad: 28 april 2017, 07:45

I sin årliga Skräprapport konstaterar Håll Sverige Rent att nedskräpningen har ökat både i naturen och i stadsmiljön.


I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport. I rapporten konstaterar man bland annat att nedskräpningen har ökat både i naturen och i stadsmiljön där 80 procent av skräpet på trottoarerna utgörs av ”tobaksprodukter” som fimpar, snus, cigarettpaket och snusdosor.
Ett annat stort problem är plasten i havet. I dag tillverkas 9 500 kg plast per sekund, 40 procent av plasten används till engångsförpackningar. Samtidigt är återvinningsgraden på plast låg. I Sverige, som ändå har en förhållandevis hög återvinningsgrad, återvinns 45 procent av plastförpackningarna. Mycket av plastskräpet, närmare bestämt 8 miljoner ton per år, hamnar så småningom i havet där det bryts ner till mikroplaster. I världshaven finns ett antal strömvirvlar där mycket av plasten samlas. En sådan virvel finns vid Bohuskusten där 8 000 kubikmeter skräp, mestadels plast, hamnar varje år.

Screen Shot 2017-04-28 at 10.23.24

Enligt Håll Sverige Rents rapport står enskilda konsumenter för 69 procent av all nedskräpning, medan industrin står för 28 procent. För att lösa problemet krävs flera åtgärder menar organisationen som bland annat vill se att kommunerna gör mer för att stoppa skräpet vid källan, samt att industrin arbetar för att ta fram bättre förpackningar som är lättare att återvinna.

Ladda ner rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.