Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

83 kommuner bryter mot lagen

Publicerad: 20 Juni 2013, 10:36

När Miljöaktuellt gjorde sin stora kommunrankning för 2013 erkände mer än var fjärde kommun att de begår lagbrott.


När Miljöaktuellt gjorde sin stora kommunrankning för 2013 erkände mer än var fjärde kommun att de begår lagbrott. Det handlar främst om luftkvalitet som inte klarar EU:s normer, men också om miljötillsynsförordningen. I Miljöaktuellts enkät som ligger till grund för kommunrankningen redovisar 44 av Sveriges kommuner att de inte ens gör de mest grundläggande luftundersökningarna. Ännu fler rapporterar inte sitt luftarbete till Naturvårdsverket. Dessutom erkänner nästan lika många att de bryter mot den två år gamla miljötillsynsförordningen.

Alla kommuner som har problem med luftföroreningar ska utforma ett åtgärdsprogram. De flesta kommuner har redan fått bukt på problemen. Hur vet en kommun om de har problem med luften? Jo, genom att antingen mäta, göra modellberäkningar eller uppskatta luftkvaliteten. Det är själva grunden i luftkvalitetsförordningen. Här ställs också högre krav på större kommuner, men alla måste göra någonting och alla måste rapportera resultaten till Naturvårdsverket. I vår enkät frågade vi därför kommunerna om de har gjort de grundläggande undersökningarna och 15 procent svarade nej. Minst 44 kommuner (svarsfrekvensen var 95 procent) bryter alltså mot lagen. På Naturvårdsverket är man överraskade över Miljöaktuellts resultat.
– Oj, det var inte många. Jag trodde att det skulle vara fler, eftersom de data som har rapporterats in tyder på det, säger Helena Sabelström, handläggare på Naturvårdsverket.

Nästa vecka presenteras Miljöaktuellts stora kommunrakning. Då kan du läsa mer om vilka kommuner det är som bryter mot lagen – och vilka som har det bästa miljöarbetet i Sverige.

Läs mer om kommunrankningen här:

- Upplands Väsby är Sveriges miljöbästa kommun 2013
- Fem punkter på väg mot grönare kommuner
- 15 kommunala miljöprojekt i framkant
- Bara varannan kommun arbetar mot mutor
- Så bra är din kommun – hela listan

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.