Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

9 tips för dig som vill odla giftfritt

Publicerad: 19 juni 2017, 09:52

Aktuell Hållbarhet har listat knepen som hjälper dig bekämpa skadedjur utan kemiska växtskyddsmedel.


Nu har odlingssäsongen dragit igång och hobbyodlare över hela landet väntar med spänning på skörden. Men för många är skadedjur och parasiter ett problem. I Sverige får växtskyddsmedel som är märkta med klass 3 användas i privata trädgårdar, men många hobbyodlare väljer bort kemikalier och använder sig istället av biologiska bekämpningsmedel. Man kan också välja bort växtskyddsmedel helt och hållet. Aktuell Hållbarhet tipsar om vad du bör tänka på när du vill odla giftfritt.

Biologiska bekämpningsmedel

Det finns två typer av biologiska bekämpningsmedel: de som består av mikroorganismer och de som består av makroorganismer.

- Växtskyddsmedel som innehåller mikroorganismer omfattas av EU:s växtskyddsmedelsförordning och ska precis som kemiska växtskyddsmedel vara godkända av Kemikalieinspektionen.
- Att ett biologiskt bekämpningsmedel består av makroorganismer innebär att det består av spindeldjur eller insekter som är rovdjur och som äter skadeinsekterna. Dessa bekämpningsmedel behöver inte vara godkända av Kemikalieinspektionen, men Naturvårdsverket måste godkänna att insekterna släpps ut i Sverige.

Odla utan växtskyddsmedel

- Dränera trädgården
- Gödsla

Tänk på: Krukväxter och snittblommor som man köper i butik kan vara behandlade med kemiska växtskyddsmedel. Undvik därför att lägga dessa i komposten eftersom de giftiga ämnena kan finnas kvar i kompostjorden.

Mer information om bekämpningsmedel hittar du i bekämpningsmedelsregistret.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.