Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

90 % effektivare luftkonditionering

Publicerad: 22 juni 2010, 05:38

NREL:s luftkonditioneringsanläggning sparar energi genom att kombinera evaporativ kylning med ett flytande torkmedel.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Cirka fem procent av alla energi som används i USA går till luftkonditioneringsanläggningar. Men nu har forskare vid landets National Renewable Energy Laboratory (NREL) utvecklat en ny anläggning som de hävdar är mycket effektivare än de bästa som finns på marknaden idag.

– Den teknologi som används idag är nästan hundra år gammal, säger Eric Kozubal, ingenjör på NREL till Technology Review.

Tillsammans med sina kollegor har han tagit fram en luftkonditioneringsanläggning som kombinerar evaporativ kylning med ett vattenabsorberande material för att ge sval och torr luft. Den kallas DEVap och använder 90 procent mindre energi än konventionella anläggningar.

Evaporativ kylning har hittills bara fungerat bra i torra klimat, men NREL har löst det problemet genom att tillsätta ett flytande torkmedel som avlägsnar fukten från den kylda luften. En fördel med DEVap-processen är att den dessutom använder saltlösningar i stället för klorfluorkarboner eller klorfluorkolväten.

Tekniken kommer att finslipas under en femårsperiod innan den kommer att göras tillgänglig för kommersiellt bruk.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.