Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

90 sälar ska dö – för att gynna ålfisket

Publicerad: 30 april 2010, 07:59

Ålen är en akut hotad art enligt Rödlistan 2010. Ändå använder Naturvårdsverket det kontroversiella ålfisket som viktigaste argument då man nu beslutar om skyddsjakt på säl.


Ämnen i artikeln:

PolitikFiskeHavÅl

Naturvårdsverket har nu gett tillstånd till skyddsjakt på 90 knubbsälar. Anledning: knubbsälen ställer till det för ålfisket. Enligt Naturvårdsverket kan skyddsjakten minska yrkesfiskarnas problem och öka acceptansen för säl.

Men enligt rödlistan 2010 från Artdatabanken är ålen akut utrotningshotad. Som Miljöaktuellt tidigare rapporterat har EU-kommissionen som åtgärd föreslagit att all ålfiske bör stoppas för att arten inte ska utrotas helt. Och 2006 lade Fiskeriverket fram ett förslag om ett förbud att fiska ål. De som dock är ekonomiskt beroende av ålfisket kan söka dispens. Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på säl underlättar ålfisket på Västkusten ytterligare.

Miljöaktuellt ringde upp Per Risberg, biträdande chef på Viltförvaltningsenheten, Naturvårdsverket.

Varför har Naturvårdsverket gett tillstånd för skyddsjakt på säl?
– Det är ett sätt att lindra de problem som sälarna främst orsakar på ålfisket. Sälarna tuggar sönder näten för fiskarna och tar fångsten. Vi har kunna se att det är några enskilda sälar som står för dessa skador och därför har vi nu gett tillstånd för skyddsjakt.

Främjar man inte ålfisket genom att underlätta för dem som fiskar ål?
– Yrkesfiskarna har fått tillstånd av Fiskeriverket att få fiska ålen. Då ligger det i vårt uppdrag att åtgärda de problem som fiskarna har med sälen, genom till exempel förebyggande metoder som bidrag till fiskeutrustning eller som nu, genom skyddsjakt.

Men är det inte lite konstigt att skjuta sälar för att underlätta fisket av en utrotningshotad art?
– Det är inte Naturvårdsverket roll att besluta om vi ska fiska ål eller inte. Det ligger på Fiskeriverket.

Cathrine Beijer

Ämnen i artikeln:

PolitikFiskeHavÅl

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.