Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

900 parkvakter har dödats under det senaste decenniet

Publicerad: 17 oktober 2018, 09:59

Under det senaste decenniet har nära 1 000 parkvakter dödats i Afrika och Asien. Det visar den hittills största rapporten om parkvakternas arbetsvillkor.

Ämnen i artikeln:

WWF

Den nya rapporten, som tagits fram av WWF och tre andra organisationer, är den hittills största om arbetsförhållandena för de som skyddar naturen i Afrika och Asien. Rapporten visar bland annat att 900 parkvakter dödats under det senaste decenniet. Många fler har utsatts för våld och trakasserier från tjuvjägare, som i vissa länder understöds av armén och olika milisgrupper.

Undersökningen som bygger på intervjuer med 4 600 parkvakter från 294 platser i 17 länder i Afrika och Asien visar att 82 procent av parkvakterna tycker att deras arbete är farligt på grund av hot och våld från tjuvjägare. 14 procent har skadats allvarligt i jobbet, 9 procent har upplevt fysiskt våld och en av tre personer har utsatts för mobbing och trakasserier.

En fjärdedel av de tillfrågade parkvakterna drabbas regelbundet av malaria eftersom de saknar myggnät och 60 procent saknar rent vatten under patrullering. En majoritet av parkvakterna arbetar mer än 76 timmar i veckan för mindre än 9 dollar i timmen. 45 procent får betala för sin uniform. De långa arbetsdagarna och de dåliga arbetsförhållandena gör att endast 38 procent av parkvakterna kan leva tillsammans med sina familjer.

”Parkvakterna riskerar varje dag sina liv för att försvara naturen och dess fantastiska arter som vi alla är beroende av. Det är på tiden att vi står upp och ger dem det stöd och respekt de förtjänar. Idag jobbar de ofta utan utbildning, resurser och utrustning och kämpar mot sjukdomar och tjuvskyttar,” säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i en kommentar.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev