tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

ABB seglar hem kinesisk marinaffär

Publicerad: 12 januari 2009, 10:06

ABB ska göra kinesiska fartyg mer miljövänliga med effektivare bränsleteknik.


Det svenskschweiziska kraft- och automationsföretaget ABB har landat en marin order värd 30 miljoner dollar, motsvarande 240 miljoner kronor, i Kina. Uppdraget innebär att ABB ska optimera bränsleeffektiviteten och minska utsläppen från försörjningsfartyg som byggs i landet.

Den kinesiska offshore-marknaden växer så det knakar, inte minst gällande skeppsbyggnad. Vid ABB anser man därför den kinesiska marknaden vara av yttersta vikt för att öka koncernens affärsvolymer.

Den nya affären innebär att ABB ska leverera tekniska lösningar för elektrisk framdrivning för fartygen, med utrustning som generatorer, ställverk, transformatorer, frekvensomriktare och motorer. De ska levereras till Fujian Mawei Shipyard på den sydvästra kusten under 2010 och 2011.

– ABB levererar spjutspetstekniker och omfattande tjänster till den marina industrin, vilket hjälper kunderna att optimera fartygens prestanda och reducera deras miljöpåverkan, förklarar Veli-Matti Reinikkala, chef för ABB:s division Process Automation, i en kommentar till affären.

Att använda elektriska framdrivningssystem utrustade med frekvensomriktare ger lägre avgasutsläpp jämfört med den konventionella dieselmekaniska motsvarigheten. Frekvensomriktarna gör det också möjligt att styra propellern och tillhörande maskineri precist, något som i förlängningen ledet till lägre underhållskostnader. De elektriska motorerna uppges av bolaget vara så gott som underhållsfria.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev