Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

ABB ska spara mer

Publicerad: 23 april 2009, 05:08

Besparingar på 1,3 miljarder dollar räcker inte. Nu höjer ABB sparmålen. Svenska varsel kan inte uteslutas.


I december i fjol lanserade ABB ett sparpaket på 1,3 miljarder dollar. I samband med rapporten för årets första kvartal meddelar koncernen att ytterligare besparingar krävs. Nu höjs sparmålen till 2 miljarder dollar. Kostnaden för sparprogrammet väntas därmed öka från 600 miljoner dollar till 1 miljard dollar.

”Vårt kostnadsbesparingsprogram tog fart under första kvartalet och vi höjer nu besparingsmålet till 2 miljarder dollar, med fortsatt fokus på optimerade inköp, global tillverkning, administrativa kostnader och verksamhetskvalitet. Vi är fast beslutade att vara bäst på marknaden vad gäller kostnader och samtidigt behålla vår beredskap att ta tillvara tillväxtmöjligheter”, säger koncernchef Joe Hogaan i ett pressmeddelande.

I höstas lade ABB ett varsel i Sverige. Om besparingarna innebär fler varsel i Sverige är oklart.

– Ska det sparas globalt måste vi spara även i Sverige. Det har skett en kraftig ökning av orderingången för stora projekt i Sverige, men det sker en kontinuerlig anpassning av resurser. Vi kan inte utesluta ytterligare varsel, säger Sten Jakobsson till TT.

ABB:s nettovinst för det första kvartalet blev 652 miljoner dollar. Samma period i fjol låg vinsten på 1.003 miljoner dollar.

Efterfrågan på ABB:s produkter var relativt stabil under kvartalet, enligt koncernen. Behovet av infrastruktur för kraftöverföring har inte förändrats under de senaste kvartalen. Däremot har svårigheter att finansiera projekt orsakat fördröjningar avseende kraftinvesteringar, menar ABB. Det är också svårbedömt när olika regeringars stimulanspaket kommer att få effekt eller när finansieringsmöjligheterna kommer att förbättras, enligt ABB.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev