Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Adam Cwejman: ”Sätter fokus på områden som sällan uppmärksammas inom miljödebatten”

Publicerad: 5 juli 2012, 02:51

Adam Cwejman, förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett ungdomsförbundens ordförande och språkrör ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Adam Cwejman
Ålder: 27
Arbetar som: Förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet

Favoritbok: The Skeptical Environmentalist: Measuring the Real State of the World, av Björn Lomborg
Antal sidor: 540
Förlag: Cambridge University Press

Varför den bör läsas: Alla är överrens om att jordens miljö är hotad, nästan alla är överrens om att människans verksamhet är en stor del i detta. Men är alltid de åtgärder som är populära eller som det råder konsensus kring de mest effektiva? Lomborg, som definitivt är kontroversiell, nyanserar många miljödebatter och sätter fokus på områden som sällan uppmärksammas inom miljödebatten. Framförallt drivs han av insikten att det spelar ingen roll hur mycket vi minskar tillväxten, en stor del av världen måste lyftas ut ur fattigdom för att miljöfrågorna på allvar ska bli en global angelägenhet. Det är ett perspektiv som ofta saknas i den rika delen av världen.

Bästa citatet: "In general we need to confront our myth of the economy undercutting the environment. We have grown to believe that we are faced with an inescapable choice between higher economic welfare and a greener environment. But surprisingly and as will be documented throughout this book, environmental development often stems from economic development – only when we get sufficiently rich can we afford the relative luxury of caring about the environment."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Jag skulle vilja ge den till alla som predikar om lägre tillväxt och hävdar att människans påverkan, i sig, på jorden är något som bör motverkas. Eftersom det är en relativt stor del av miljörörelsen är det svårt att nämna ett namn.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.