Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Adobe bländar med ny kreativ svit

Publicerad: 3 november 2008, 10:24

Adobe Creative Suite har verkligen växt ut och version 4 har blivit jättelik. Adobe har attackerat i stort sett alla delar av bildbehandlingsmarknaden. De menar själva att tyngdpunkten i CS4 ligger på förbättring av arbetsflödet: Hur du producerar film och animationer effektivare, nya arbetsbesparande grepp i Photoshop, hur du utnyttjar dina bilder i flera media automatiskt, en bild i film, animationer, på webben, i mobiltelefoner och i tryck, utan att behöva pilla så mycket.


Här ska vi inte alls försöka utreda alla nyheter, eftersom de är för många, utan bara sniffa på några av de mest fascinerande.

On Devcice

”On device” är ett nytt begrepp. Du ska kunna skapa film och animeringar för mobiltelefonbruk med samma lätthet som för persondatorer. Därför har Adobe ett standardbibliotek med all världens mobiltelefoner och kan anpassa utdata för dessa. Du kan förmodligen inte själv hålla dig ajour med all världens mobiltelefontillverkare och de format de hittar på, men som tur är kan du tanka ned nya format från Adobe allt eftersom de kommer.

Text till tal

Ett annat exempel är tal-till-text-tolkning i film. När man gör film sitter man väldigt länge och undersöker dagens tagningar och väljer ut den bästa. Ett av de mest tidskrävande momenten är att lyssna igenom dialogen och skriva ned den, tillsammans med tidsangivelserna, så att ansvariga kan se vad som hänt utan att titta igenom filmerna. Nu kan Adobe Premiere själv tolka talet och infoga som metadata i filmerna. För dig innebär det att du kan söka igenom filmen med textsökning, istället för att spola fram och tillbaka och lyssna i realtid.

Eftersom vi på redaktionen inte kan leva utan Photoshop ska vi här ta upp några nyheter i detta program

Panoramor

Panoramor är inne och det finns en mängd program som skarvar ihop flera bilder till ett panorama, tillgängliga på Internet. Adobe skulle inte vara sämre utan har byggt in en automatisk panoramaskarvfunktion i Photoshop. Lägg bara upp bilderna i Adobe Lightroom och låt programmet fästa ihop dem till ett panorama och göra snygga skarvar, eller lägg bilder med olika exponering på varandra för att få ett High Dynamic Range-foto (HDR).

Vrid och rita

En situation man ofta störs av är att just det där objektet man vill redigera är vridet på bilden, och för att få rätt uppfattning måste man antingen hålla huvudet snett, eller vrida hela bilden och sedan vrida tillbaka den efteråt och få kvalitetsförluster som resultat, kanske om och om igen. Med Fluid Canvas Rotation kan du vrida bilden hur som helst och redigera, utan att den sanna bilden vrids.

Måla 3D-objekt

Photoshop har hittills haft tämligen begränsade 3D-möjligheter, men numera kan du plocka in 3D-modeller och visa dem från valfri vinkel och sedan måla dem i sin tredimensionella form, tapetsera dem med ett foto och justera ytornas beskaffenhet (material). Du kan också ray-traca objektet och lägga till blänk mm och mata ut det i alla valigt förekommande 3D-format, för till exempel vidare befordran till en spelmotor.

Content-aware scaling

Den här bilden av surfare på stranden är lite smal, och inte så luftig som du ville ha den. Använd Content Aaware Scaling och dra ut stranden och bakgrunden, men låt surfarna behålla proportionerna.

Resultatet blir mera luft mellan surfarna. Stranden och bakgrunden dras ut och Photoshop syntetiserar in mera vatten och vågor där det fattades förut. Resultatet av ett utvecklingsarbete i bildbehandling på ett amerikanskt universitet. Jag vet inte hur det går till, men jag tror det är elektroniskt.

Å andra sidan finns det fortfarande inget snabbkommando för Intensitet/kontrast, en av de vanligaste åtgärderna…

Antalet nya egenskaper haglar och är allt för många för att man ska kunna beskriva dem. Men genom alla produkterna i serien går en gemensam röd tråd: integrationen. Det som kommer ur en av dem passar naturligt i alla de andra. Det är vad arbetsflöde handlar om. Det ska inte finnas några knöliga filformat som inte passar i nästa program och metadata du lagt in i ett program ska vara användbart i nästa, utan vidare.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev