Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Afrikansk trädvägg vitaliserar miljöarbetet på kontinenten

Publicerad: 1 september 2016, 11:14

Sedan 10 år tillbaka pågår projektet med att plantera en vägg av träd tvärs igenom Afrika. Initiativet ”The Great Green Wall Initiative” har skapat ringar på vattnet och nu samarbetar de afrikanska länderna i flera viktiga miljöprojekt.


Ämnen i artikeln:

Afrika

Det är tidningen The Economist som berättar historien om ”The Great Green Wall Initiative”, det afrikanska trädplanteringsprojektet som ledde till ett utvidgat miljösamarbete i regionen.

1952 lanserade den brittiske forskaren Richard St Barbe Baker idén att plantera en trädgräns längs den södra delen av Sahara. Träden skulle blockera vinden och sanden som rör sig söder ut från öknen, samtidigt som den skulle förbättra jordkvaliteten genom att binda näring och avlagringar.

2005 tog Nigerias president Olusegun Obasanjo upp Bakers förslag och 2007 fick han Afrikanska Unionens stöd. Senare samma år lanserades ”The Great Green Wall Initiative” som idag involverar 21 afrikanska länder. Projektet har gått från att handla om trädplantering till instiftandet av flera gemensamma miljöprojekt i regionen. Man har bland annat lanserat projekt för att motverka jorderosion i Nigeria, för att utveckla jordbruket i Senegal och förbättra skogskötseln i Mali.

I maj höll ”The Great Green Wall Initiative” sin första konferens i Dakar, där de afrikanska ledarna förklarade att de ville gå vidare med projektet och öka tempot i processen. Resultaten av initiativet kommer också att redovisas under COP22, en global klimatkonferens som hålls i Marocko senare i år.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Afrika

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.