Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Afrikas gröna mur

Publicerad: 30 juni 2010, 09:36

I ett försök att bekämpa torka och ökenspridning i Afrika, planerar den globala miljöfonden GEF att plantera en 14,5 kilometer bred och 708 mil lång ”mur” av träd, som kommer att sträcka sig genom 11 länder i Sahel-Sahara-regionen.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Tanken är att den ”Stora gröna muren” (”The Great Green Wall”) ska utgöra en visuell representation av de positiva effekter vi människor kan ha på vår miljö. Den globala miljöfonden GEF har utlovat 119 miljoner dollar för att sätta planen, som antogs av Afrikanska Unionen för tre år sedan, i verket. Tillkännagivandet kom i samband med FN:s världsdag för bekämpning av ökenutbredning och torka.

Den gröna muren planeras att gå igenom Senegal, Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Niger, Nigeria, Tchad, Sudan, Etiopien, Eritrea och Djibouti. Ländernas storlek avgör hur stort projektbidrag de kommer att få från GEF, skriver Calfinder.

GEF har sedan grundandet 1991 fördelat 8,8 miljarder dollar – kompletterat av mer än 38,7 miljarder dollar i samfinansiering – till fler än 2 400 projekt i 165 utvecklingsländer och länder med övergångekonomi.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.