Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

ÅFs hållbarhetschef Nyamko Sabuni satsar på tjejer

Publicerad: 13 mars 2014, 10:16

ÅFs hållbarhetschef Nyamko Sabuni vill locka fler kvinnor till företaget. Under september månad ska ÅF därför bara anställa kvinnor, men enligt Sabuni har det ingenting med kvotering att göra.


Sedan fem månader tillbaka är den tidigare jämställdhetsministern Nyamko Sabuni hållbarhetschef på ÅF. I en artikel i SvD Näringsliv berättar hon om hur hon vill arbeta för att få in fler kvinnor i företaget.

I dagsläget är 23 procent av de anställda på ÅF kvinnor, bland cheferna är motsvarande siffra 17 procent.

– Jag är inte nöjd med det. Vi ska locka kvinnor som finns i branschen att komma till oss. Samtidigt måste man inse att företaget inte behöver vara jämställt bara för att man råkar ha en jämn könsfördelning. Mångfald och jämställdhet är en kultur, säger Nyamko Sabuni till SvD Näringsliv.

För att locka fler kvinnor till bolaget och ingenjörsyrket i stort tänker ÅF aktivt prioritera den underrepresenterade gruppen när två arbetssökande har liknande meriter. Man vill också bli mer synliga ute på tekniska utbildningar. Under september månad rekryteras därför bara tjejer men Nyamko Sabuni, som under sin tid som jämställdhetsminister starkt motsatte sig all typ av lagstadgad kvotering, menar att det inte är det det handlar om.

– Vi hoppas att detta ska väcka uppmärksamhet och är ett naturligt steg, eftersom vi söker just fler kvinnor. Jag tror inte att detta provocerar, och vi lovar att ta hand om de manliga sökande också, säger hon till SvD Näringsliv.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.