Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ägare kritiska till SSAB:s uppköpsplaner

Publicerad: 18 november 2020, 09:38

Sveriges största enskilda utsläppare av koldioxid, SSAB, planerar ett uppköp som kan öka företagets utsläpp av koldioxid kraftigt. Planerna kritiseras nu av ägare som tycker sig ha investerat i fossilfritt stål.


Förra veckan bekräftade stålbolaget SSAB rykten om att företaget planerar att förvärva konkurrenten Tata Steels stålverk i nederländska Ijmuiden. Köpet skulle enligt bedömare fördubbla SSAB:s produktionskapacitet. Samtidigt skulle bolagets koldioxidutsläpp mer än tredubblas då utsläppen från stålverket i Ijmuiden i dag uppgår till nästan 12 miljoner ton koldioxid årligen.

Nu vänder sig en av SSAB:s ägare, den svenska affärsbanken Carnegie, mot SSAB:s planerade affär. På Twitter ifrågasätts affären av Carnegies förvaltare Simon Blecher och John Strömgren.

”Vare sig vd eller ordförande äger några aktier att tala om, men de har inget problem med att göra ett jätteförvärv som äventyrar balansräkningen”, skriver de på Twitter.  

I Dagens industri kommenterar Simon Blecher saken vidare och förklarar att Carnegies ägande av SSAB till stor del bygger på löften om fossilfritt stål i det så kallade Hybrit-projektet som SSAB bedriver tillsammans med LKAB och Vattenfall. 

”Jag tycker att affären är helt vansinnig av många skäl, främst för att det är ett strategibyte men också av det faktum att det tar bort fokuset från det fantastiska fossilfria stålet som vi och många andra köpt in oss i. Att vara ägare till bulkstål i Holland är jag inte jättesugen på”, säger han till Dagens industri.

SSAB står redan i dag för cirka 10 procent av Sveriges totala utsläpp av koldioxid.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.