Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Agenda 2030 – från ord till handling

Publicerad: 30 juni 2017, 06:47

2015 antog FN:s generalförsamling den historiska resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Som en del i Sveriges genomförande av agendan tillsatte regeringen i mars 2016 en delegation för att stödja och stimulera arbetet med att…


2015 antog FN:s generalförsamling den historiska resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Som en del i Sveriges genomförande av agendan tillsatte regeringen i mars 2016 en delegation för att stödja och stimulera arbetet med att implementera Agenda 2030, som redan har omfamnats av näringslivet. I början av juni överlämnade Agenda 2030-delegationen sin handlingsplan för hur Sverige ska genomföra de globala målen till regeringen, där hållbar konsumtion och produktion pekas ut som ett prioriterat mål även om agendan huvudsakligen bör ses ur ett helhetsperspektiv. Diskussionerna under Almedalsveckan lär präglas av såväl handlingsplanen som hur näringslivet på bästa sätt kan arbeta med hållbarhetsmålen.

Intressanta seminarier på temat

En handlingsplan för Agenda 2030

Arrangör: Agenda 2030-delegationen
Tid och plats: Tisdag 4 juli, 11.30-12.30, Länsstyrelsens nedre trädgård.
Beskrivning: Agenda 2030-delegationen presenterar tillsammans med regeringen sitt förslag till handlingsplan för Sveriges genomförande av de globala målen. Vilka åtgärder bör regeringen vidta för att möjliggöra samhällsförändringen till en hållbar utveckling? Hur kan det offentliga riggas för Sveriges genomförande?

Hur kan FN:s Agenda 2030 bli en central del av företagens affärsstrategi?

Arrangör: EY
Tid och plats: Tisdag 4 juli, 16.00-16.55, Clarion Hotel Wisby.
Beskrivning: En färsk studie om svenska bolags engagemang i Agenda 2030 presenteras. Studien besvarar frågor som: Hur jobbar näringslivet med att integrera FN:s hållbarhetsmål i sin kärnverksamhet? Vilka utmaningar finns? Är utvecklingsagendan ett business case? Möt en panel som alla har implementerat Agenda 2030 som en del av sin affärsstrategi.

Agenda 2030 – hur långt har Sverige kommit?

Arrangör: Sweco
Tid och plats: Onsdag 5 juli 09.00-09.45, Gotlands museum.
Beskrivning: Nästan två år har gått sedan vi antog de globala målen för hållbar utveckling och lovade att agera. Sweco har kartlagt hur långt kommuner och näringsliv kommit i Agenda 2030-arbetet och bjuder på inspiration och handfasta tips för att lyckas i arbetet.

Globala hållbarhetsmål som drivkraft för innovation

Arrangör: Vinnova
Tid och plats: Måndag 3 juli, 11.00-12.15, Wisby Strand Congress & Event.
Beskrivning: De globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 innebär stora krav på samhällsomställning. Vilken roll spelar innovation för att det ska bli möjligt? Vilka nya lösningar och samarbeten krävs? Hur kan utmaningarna användas som drivkraft för innovation?

Hallå där Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen och ledamot i 2030-delegationen

Under årets Almedalsvecka kommer många olika frågor som har med Agenda 2030-arbetet att diskuteras. Vilken ser du som viktigast och varför?

– Det är väldigt svårt och heller inte lämpligt att välja ut en fråga som den absolut viktigaste. Själva tanken med Agenda 2030 är ju att allting hänger ihop. Det går inte att lösa enskilda problem vart och ett för sig utan man måste ha ett helhetsperspektiv.

– Det man däremot kan konstatera när man tittar på målen ur ett svenskt perspektiv är att många av våra utmaningar i stor utsträckning hänger ihop med målet om hållbar konsumtion och produktion. Löser vi konsumtions- och produktionsfrågorna, och hållbarhetsaspekterna som är kopplade till de ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv, så rasslar det till i väldigt många andra mål. För många av målen har vi i dag tankar om olika lösningar men tankarna om hur vi ska klara just målet om hållbar konsumtion och produktion är ännu inte särskilt utvecklade. Stora omställningar krävs för att vi ska få bukt med de problem som är förknippade med konsumtion och produktion.

Nästa spaning: Framtiden går i cirkulära tankar

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.