Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Aggregationstillstånd

Publicerad: 3 December 2008, 08:28

Materien runt omkring oss beter sig på olika sätt beroende på vilket aggregationstillstånd den befinner sig i.


Materian, alltså vilket ämne som helst, kan inta olika aggregationstilstånd beroende på hur mycket energi som tillförs. I skolan fick man lära sig om de tre aggregationstillstånden som all materia kunde inta (fast form, vätska och gas). I det fasta tillståndet innehåller materian så lite energi att atomerna inte kan röra sig i förhållande till varandra fast de vibrerar. De sitter ihop i en kristall eller motsvarande. I vätskan vibrerar atomerna så mycket att de delvis frigjort sig från varandra och inte ligger låsta i en kristall, men rör sig ändå inte fritt i rummet. I en gas vibrerar atomerna så kraftigt att de studsar mot varandra så mycket att de rör sig rätlinjigt i rummet. Gasen pyser ut.

Allt eftersom fysiken framskred tillkom ytterligare tillstånd, mer eller mindre exotiska. Ett ämne blir till plasma (joniseras) när man tillför så mycket energi att atomen slits sönder och atomkärnor (joner) och elektroner rör sig fritt i förhållande till varandra (exempel, inuti lysrör, inuti solen osv).

Ytterligare tillstånd är omdiskuterade. I kvark-gluonplasmat har man tillfört så mycket energi att de enskilda kvarkarna (som elementarpartiklarna består av) flyter fritt och kan observeras separat.

Dessutom finns det lustigheter som bose-einstein-kondensat, degenererad materia, supersolider, sträng-nät-vätska och rydbergmateria, som du kan läsa mer om här: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_states_of_matter

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.