Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Äggsamlingsliga härjade i Härnösand

Publicerad: 25 januari 2012, 11:00

En äggsamlingsliga i Härnösand har avslöjats. Tre personer riskerar hårda straff.


Att samla vilda fågelägg var vanligt förr, men då insikten om hur fågellivet påverkas har denna hobby i stort sett försvunnit helt. Därför blev många förvånade då polisen i Sundsvall berättade att man avslöjat en äggsamlingsliga med internationella förgreningar. Hos en härnösandsbo har man hittat tusentals ägg, och totalt tre personer utreds för tillfället.

Uppgifterna om äggsamlare förvånar ornitologer.
– Jag har varit fågelskådare i 30 år och aldrig hört någon av mina kompisar prata om att att samla ägg, säger Bengt Allberg, ordförande i Medelpads ornitologiska förening, till TV4 Sundsvall.

Bengt Allberg konstaterar också att fågelsamlande får allvarliga konsekvenser för fågellivet och att populationerna kan minska drastiskt.
– Det är så klart ett icke acceptabelt beteende, säger han.

Att samla fågelägg är inte bara oacceptabelt utan också straffbart. Enligt TV4 Sundsvall kan straffen bli hårda.
– Om det handlar om ett grovt brott, där man arbetat vanemässigt och mot känsliga arter, då finns finns fängelse med i straffskalan. Vi får se om det blir aktuellt i det här fallet, Per-Erik Lindbäck som är miljöbrottsutredare för polisen i Västernorrland.

Under våren ska utredningen vara klar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.