Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Agila ­byråkrater och en miljö­rörelse i kris”

Publicerad: 16 mars 2018, 08:25

”Jag saknar tiden när kontor på statliga energibolag ockuperades och tv-nyheterna regelbundet lät arga aktivister uttala sig.”


Miljörörelsen har tappat sin röst och tystnat i den offentliga debatten. Megafonen sprakar lite sporadiskt för att ibland utbrista i en alarmistisk rapport som lyfter ekomatens fördelar eller möjligen, i den bästa av världar, bjuder in till en paneldebatt om miljöskadliga subventioner eller lanserar en guide riktad till ­konsumenter som förvisso är bra, men snabbt glöms bort.

Trenden har varit relativt tydlig i flera år och speglas faktiskt i listan över de mäktigaste i Hållbarhetssverige som presenterades av Aktuell Hållbarhet i veckan.

Det skulle kunna vara så enkelt att samhällets institutioner lyckats ställa om i tillräckligt hållbar riktning för att rörelsen förnöjt ska kunna dra sig tillbaka för återhämtning och för att smida nya strategier och positioner. Det skulle också kunna vara som så att miljörörelsens tidigare position, retorik, argument och frågor stulits av forskare och värdedrivna företrädare för näringslivet och viss mån politiker i styrande ställning.

Samverkan har etablerat sig som ett centralt koncept för att ta sig an de stora utmaningarna – till den grad att, säger mina källor, myndigheterna ­ställer nya krav på sociala egenskaper vid ny­rekrytering och att experter utbildas till att bli mer agila för att kunna driva samverkansprojekt. Mot bakgrund av den utvecklingen skulle det kunna vara så att miljörörelsens företrädare förstått att ­dialog är mer konstruktiv och framgångsrik än öppen konfrontation.

Oavsett tycks platsen på ­barrikaderna ha övergetts av de gamla hederliga ­aktivisterna som nu mer eller mindre ­förvirrade tycks vandra runt i cirklar och med uppenbara svårigheter att ­förnya och återskapa en naturlig roll.

Oavsett så saknar jag tiden när kontor på statliga energibolag ockuperades och tv-nyheterna regelbundet lät arga aktivister uttala sig.

Mikael Salo
chefredaktör och ansvarig utgivare, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.