Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

AI ska göra rekrytering mer fördomsfri

Publicerad: 5 november 2018, 08:59

Foto: Illustration: Coffebeanworks/ Pixabay

Nu utvecklas AI-verktyget som ska göra rekryteringsprocessen mindre fördomsfull.


Artificiell intelligens, AI, har testats i rekryteringssyfte med mer eller mindre lyckade resultat. Nyheten om IT-jätten Amazons fiasko där företagets AI-rekryteringsrobot började diskriminera kvinnor är förstås avskräckande. Samtidigt har många förhoppningar om att AI ska kunna minska diskriminering i rekryteringsprocesser.

I Sverige har rekryteringsföretaget TNG och startup-företaget Furhat Robotics, med kopplingar till KTH, till exempel inlett ett samarbete för att utveckla en artificiell inellligens, AI, som ska göra rekryteringsprocessen mer fördomsfri. Den planerade AI-roboten ska fungera som en assisterande rekryterare på TNG.
“Tanken med projektet är att roboten ska bidra till att göra ännu mer objektiva och fördomsfria urval i rekryteringsprocesser. Det bidrar till att allt fler jobbsökare får samma möjligheter att lyckas – oavsett ålder, kön, ursprung och utseende”, säger Hanna Flink på TNG i en kommentar .

Roboten ska användas i det tidiga skedet i rekryteringsprocessen och förhoppningen är att de mänskliga rekryterarna ska få mer tid att göra kompetensanalyser och kunna ha fler personliga möten med sökanden och kunder.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.