Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Airbag i flygplan – flipp eller flopp?

Publicerad: 17 Mars 2009, 06:00

En luftkudde i midjebältet som löser ut på mindre än 90 millisekunder. Blir det en storsäljare?


Alla amerikanska flygplan ska skydda passagerarna mot krafter upp till 16G. Det beslutade FAA, Federal Aviation Administration 2005 och i oktober i år träder beslutet i kraft. Ett företag, Amsafe, hoppas på en strålande framtid för sin innovation, en luftkudde inbyggd i ett midjebälte avsett för flygstolar, skriver Popular Mechanics.

Enligt de nya reglerna ska stolarna bland annat skydda passagerarna mot ben- och ryggskador. Stolarna ska inte heller kunna deformeras så att passagerare blir fastklämda i sätena vid kollissioner.

– Regeln är primärt utformad för att hålla stolarna på plats vid ett överlevnadsbart nedslag. Om planet gräver ett rykande hål i marken är det uppenbarligen inte överlevnadsbart, säger Les Dorr, talesman för FAA till Popular Mechanics.

Flera tillverkare, däribland Airbus, Boeing och Embraer, har redan anammat regeln och installerat stolar som klarar 16G. Men Amsafe räknar trots det med ökad efterfrågan ju närmare oktober kommer. Luftkudden kan nämligen ge flygbolag godkänt utan stolsbyten om de installerar luftkudde-bältet, skriver Popular Mechanics.

– Bältets luftkudde är utformad för att förhindra skador som leder till medvetslöshet vilket leder till oförmåga att evakuera planet innan passagerarer omkommer av eld eller rök, säger Bill Hagen på Amsafe, till Popular Mechanics.

Villkoret är enligt Amway genomförda krocktester som exakt återspeglar ett flygplan och som visar att passagerare inte skadas vid kollission med ett annat säte eller av annan inredning i planet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.