Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Aj aj aj, Volvo!

Publicerad: 6 februari 2009, 08:54

Volvo Lastvagnar redovisar brakförlust. ”Vi räknar inte med någon återhämtning”, säger vd Leif Johansson.


Resultatet för förra årets sista kvartal blev en besvikelse. Förlusten på 1,3 miljarder kronor var betydligt sämre än analytikernas förväntningar vilka hade räknat med en vinst på 775 miljoner kronor, enligt sammanställning av SME Direkt. Under motsvarande period året innan kammade lastbils- och busskoncernen hem en vinst på 4 miljarder kronor.

Och det ser inte ljusare ut framöver. Precis som för konkurrenten Scania föll orderingången på lastbilar kraftigt.

"Vi räknar inte med någon återhämtning i efterfrågan under det första halvåret, men med beslutade och redan genomförda åtgärder som successivt slår igenom under det första halvåret så är vi förberedda för att hantera det besvärliga läget", kommenterar Leif Johansson i rapporten och lyfter möjlighet till fortsatta kostnadsneddragningar.

"De närmaste kvartalen kommer Volvokoncernen präglas av omställningen till en ny, lägre kostnadsnivå", säger han.

Sämst går det för divisionen anläggningsmaskiner som tappade en tredjedel av försäljningen. Även motortillverkningen i Volvo Penta går trögt. Däremot har Volvo Aero vuxit.

Ljusglimten i rapporten var en högre försäljning än väntat. Omsättningen uppgick till 77 miljarder kronor, 9 procent lägre än fjärde kvartalet 2007. Koncernen tar också andelar på den vikande globala marknaden, framhåller rapporten.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.