måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ajabaja – Netbook är ett förbjudet ord

Publicerad: 19 januari 2009, 07:37

Smådatorer säljer som smör. Men att kalla dem Netbook är inte ok – nu kommer advokaterna.


Förra året blev smådatorerna storsäljare. Med en vikt runt ett kilo och, åtminstone från början, ett lockande pris blev de både årets snackis och årets julklapp. I Sverige kallades de från början för minidatorer, vilket irriterade alla som var gamla nog att minnas de ursprungliga minidatorerna från företag som Digital Equipment, Data General och IBM – kylskåpsstora centraldatorer som servade ett antal terminaler.

Mini-pc, subnotebook och ultraportabel var andra namn på de allt fler datorerna i den här klassen. Men allt började med Asus lilla Eee PC som tillverkaren lanserade som ”Netbook” och det blev det engelska samlingsnamnet för hela produktkategorin.

Även i Sverige faktiskt. Det räcker med att kolla de stora elektronikbutikerna som ropar ”Köp din Netbook hos PC City” eller ”Stort urval Netbooks hos Elgiganten”. Snart är det kanske dags att ändra formuleringarna.

Psions advokater började nämligen dagarna före jul att skicka brev till olika prylsajter med uppmaningar att sluta använda ordet som är ett av Psions inregistrerade varumärken. Tonen är vänlig, nästan förlåtande. ”Vi skickar liknande brev till andra som också oavsiktligt missbrukar våra varumärken”, står det.

Det tog alltså varumärkesadvokaterna ett år att reagera på det hetaste ordet efter Ipod. Eller så tog det ett år innan någon på Psion drog sig till minnes den halvstora dator som 1999 efterträdde den suveräna fickdatorn Series 5. Efterföljaren kallades först Netbook och sedan i en nedbantad version Series 7 (Netbook kom egentligen från Psions industridivision och gjorde ett gästspel som ”sjuan” i datordivisionens sortiment).

Det blev ingen succé, snarare en flopp. Och inte gick det bättre på fickdatorsidan året därpå med lanseringen av den snålt tilltagna Revo, alltför liten och utan bakgrundsbelysning och expansionsmöjligheter. Psion var i kris och gick ihop med den amerikanska konkurrenten Teklogix. Resultatet blev en Netbook Pro som nu inte körde Psions operativsystem Epoc utan Windows CE.

Kvar i Psionkoncernen fanns naturligtvis detta lilla, eleganta Epoc som var lätt att anpassa till telefoner och som blev en gemensam angelägenhet för branschjättarna under namnet Symbian. Psion Teklogix tillverkar fortfarande hand- och fordonsdatorer men ingen med namnet Netbook.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev