Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åk till Göteborg och kolla läget, Mona!

Publicerad: 17 november 2004, 11:29

Ska det äntligen bli en nystart för visionen om Gröna Folkhems-Sverige? Där näringsliv, stat och kommun samlar sig till en offensiv för ekologiskt hållbara varor och tjänster, på vår egen marknad och för export ut i stora vida världen. Med vinster för miljön och den globala rättvisan. Och för ekonomin, jobben och framtidstron här hemma.


Ja, det lovar Göran Persson i sin regeringsdeklaration.

Och du, Mona Sahlin, har fått jobbet som samhällsbyggarminister. Grattis!

Vi är många som nu kommer att hålla ett vakande positivt öga på dig, informera, tipsa, peppa.

Inte minst jag själv är nyfiken på hur du ska sätta fart på den ekologiska omställningen. Jag var ju med från start som Perssons gröne rådgivare, snickrade på strategier, politiska förslag och högtidstal.

Men nu är jag otålig. Det har blivit många kloka, sköna ord men för lite verkstad. Detta kan du ändra på, Mona. Det kryllar av idéer och kreativt folk runtom i landet som vill träffa dig.

Till exempel i Göteborg och Västra Götalandsregionen.

Här finns GMV, Göteborgs Miljövetenskapliga centrum med 40 procent av landets forskning och utveckling på hållbarhetsområdet. Handelshögskolan, universitetet och Chalmers odlar ett unikt samarbete.

Staden har Sveriges största miljöbilspool, fordon som de anställda på för närvarande fem förvaltningar kan använda både i tjänsten och privat. Senast 2008 ska 90 procent av alla lätta fordon i kommunal tjänst vara miljöbilar.

Krav ställs också på taxi, bud och färdtjänst som kommunen upphandlar. Kommunen har över huvud taget en mörkgrön profil på sin upphandling, bland annat av mat i spännande skolprojekt i stadsdelarna Lundby, Majorna och Torslanda.

Mona, du måste givetvis också besöka privata företag som till exempel Elanders och SKF. Eller Götaverken Miljö och Stena Miljö med spetskompetens för hur vi löser samhällets avfallsfrågor. Aspen Petroleums tillverkning av renare bränslen. Och Biogas Väst och Fordonsgas Väst som ser till att det allra bästa biodrivmedlet, metan – med noll påverkan på klimatet! – rötas fram ur organiskt avfall, renas och finns tillgängligt för bilisterna på ett växande antal mackar i regionen.

Den berömda Göteborgsandan – samverkan utan prestige och krångel – har förvandlat stuprörstänkandet till ett slags hängränna, där man jobbar ihop på tvärsen över alla gränser.

Ett bra exempel är Universéum, invigt 2001, Sveriges förnämsta Science Center med fokus på att entusiasmera barn och ungdomar – huvudmålgrupp tjejer! – för naturvetenskap och hållbar teknik.

Ett annat är Göteborgs Internationella Miljöpris, med en miljon kronor i potten och pristagare som Gro Harlem Brundtland, vätgasbilens fader Geoffrey Ballard och arkitekten Hans Eek, som byggt Europas energieffektivaste radhus utan värmesystem.

Sverige kan tveklöst bli en av världens ledande nationer på miljödriven tillväxt, med teknik och kunskapsförsörjning för att bemästra de stora ödesfrågorna kring klimat, kemikalier, transporter, fattigdom och mänsklig ohälsa.

Vår beredskap är god. Mona, nu litar vi på att du snabbt pekar med hela handen och mobiliserar statsmakternas bästa resurser för att sätta fart!

STEFAN EDMAN
Biolog, författare och miljödebattör

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.