Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Akademiska hus: Fossila fjärrvärmen hindrar oss

Publicerad: 19 april 2021, 09:58

Akademiska hus har tagit in 3 miljarder i gröna obligationer för att renovera och bygga nytt, bland annat A working lab i Göteborg som blivit certifierad Miljöbyggnad guld.

Foto: Tengbom


Efter att ha tagit in 3 miljarder i gröna obligationer redovisar nu det statliga fastighetsbolaget Akademiska Hus hur pengarna använts. Till 2025 ska driften av fastigheterna vara klimatneutral, men fossil fjärrvärme sätter käppar i hjulen.


Det statliga fastighetsbolaget Akademiska hus tog in 1,5 miljarder i en grön obligationsfond för två år sedan och ytterligare 1,5 miljarder i höstas. Nu redovisar bolaget hur pengarna använts. Lejonparten, 75 procent, har gått till renovering eller uppförande av nya byggnader med målet att minst bli certifierad Miljöbyggnad silver.

Nära en femtedel av obligationerna har gått till energieffektivisering, som minskat energiåtgången med 85 GWh per år. Målet är att bolaget ska halvera sin energiförbrukning till år 2025 jämfört med 2000. Mindre summor har investerats i solcellsparker och hundratals laddstolpar på universitets- och högskoleområden över hela Sverige.

Ett av bolagets klimatmål är att ha en klimatneutral fastighetsdrift av byggnaderna till år 2025. Med hjälp av klimatkompensation har de redan nått det målet.

– Men vi vill bli klimatneutrala på riktigt och inte låta nån annan göra jobbet. Vår största utmaning är utfasningen av det fossila avfallet ur fjärrvärmen. Det ser vi inte kommer hända fram till 2025. Vi har valt att ha kvar fjärrvärmen eftersom vi ser fördelar med fjärrvärmesystemet, men på lång sikt måste fossildelen i avfallet fasas ut, säger Mia Edofsson, hållbarhetschef på Akademiska hus till Aktuell hållbarhet.

Läs mer i rapporten från Akademiska Hus 

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.