Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Åkeri-vd gasar fossilfritt

Publicerad: 26 januari 2015, 11:01

– Jag går all-in, säger Jörgen Emanuelsson på Motala-åkeriet till Miljöaktuellt.


Ämnen i artikeln:

Annie LööfMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 26 januari.

– Jag kör hundra procent fossilfritt, jag stödtankar inte ens med diesel. Dessutom har jag förnybar el med vattenkraft i hela företaget, fortsätter Jörgen Emanuelsson stolt.

Han är vd för åkeriföretaget Emanuelssons Transport i Motala, som beslutat att alla lastbilar från årsskiftet ska gå på biodrivmedel. Åkeriet har 13 stora bilar, som samtliga tankas med den rapsbaserade biodieseln RME (raps metyl ester), och fem mindre bilar som körs med avfallsbaserad biodiesel HVO (hydrotreated vegetable oil).

Enligt Energifabriken, som levererar det fossilfria bränslet, tar åkeriet med sin nya, fossilfria linje täten i åkeribranschen i Sverige med resultatet att utsläppen minskar med 930 000 kilo koldioxid per år.

– Kanske är vi först i världen med detta inspirerande exempel, utbrister David Varverud, delägare i Energifabriken, som alltså hjälpt Motala-åkeriet att ställa om sin fordonspark till fossilfritt.

Åkeriets vd Jörgen Emanuelsson förklarar för Miljöaktuellt att omställningen till förnybart bränsle rimmar med kundernas önskemål. Ständiga krav från miljörörelsen har också varit en pådrivande faktor.

– Det finns ingen yrkeskår som är så påpassad som åkerinäringen, så nu går jag fossilfritt all-in, säger Jörgen Emanuelsson, som däremot inte är så glad åt att skatten på biodiesel höjts från 1 januari 2015.

Han har skrivit brev till bland andra Centerledaren Annie Lööf och menar att politikerna måste lyssna mer på åkerier som har en uppriktig vilja att göra mer för klimatet.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Annie LööfMiljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.