Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Aktieägare mot avskogning

Publicerad: 9 maj 2018, 11:31

Palmoljeplantage i Indonesien

Foto: Glenn Hurowitz/Flickr

En grupp aktieägare kräver att flera restaurangkedjor ska utreda sin roll i den globala avskogningen.


I samband med att kanadensiska Restaurant Brands Internationals, RBI, håller sin årsstämma i juni har en grupp aktieägare som kallar sig SumOfUs lagt fram ett aktieägarförslag där de uppmanar holdingbolaget att utfärda årsrapporter till investerare angående restaurangernas in- och påverkan på den globala avskogningen. De kräver också att det sätts upp mål för att minska effekterna på skogen. I Restaurant Brands International ingår bland annat Burger King och Domino’s Pizza.

RBI använder biff, soja, palmolja och pappersmassa i sin verksamhet, varor som enligt aktieägargruppen bidrar till den globala avskogningen. Den globala avskogningen står i sin tur för över 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser och bidrar till förlust av biologisk mångfald, jorderosion, störda nederbördsmönster, samhällskonflikter och tvångsarbete. I förslaget nämns också att kommersiellt jordbruk stod för över 70 procent av den tropiska avskogningen mellan 2000 och 2012, varav hälften var olagligt.

Enligt SumOfUs har tidigare avslöjanden angående olika företags påverkan på avskogning, tillsammans med en ökad konsumentmedvetenhet, bidragit till att de berörda företagen har fått ett betydligt sämre rykte. De föreslår därför att RBI upprättar rapporter där de bland annat är transparenta med källor och tredje parter och där det framgår vilken inverkan samt vilka risker RBI har på de tropiska skogarna.

RBI har gått ut med en kommentar där de uppmanar sina aktieägare att rösta emot förslaget. De menar att de redan rapporterar om sina hållbarhetsinsatser och att de är fast beslutna att agera på ett ansvarsfullt sätt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.